Dirk en Linda laten je genieten van autoscooter en lambada: De kermis is al een beetje terug

Linda Van Puyvelde en Dirk Daems bij hun botsauto's.©FODI (Foto FODI)
Linda Van Puyvelde en Dirk Daems bij hun botsauto's.©FODI (Foto FODI)
Redactie KW

Vanaf zaterdag 8 mei kunnen volwassenen en kinderen zich uitleven op de autoscooter en lambada, die opgesteld staan in de Zandbergstraat. Foorreizigers Dirk Daems en Linda Van Puyvelde mogen nog niet op een kermis staan, maar een eigen tijdslot reserveren en met de eigen bubbel afkomen naar hun attracties mag wél.

Dirk Daems is afkomstig van Geel, Linda Van Puyvelde is een Oost-Vlaamse en heeft haar roots in Gavere. Het getrouwd echtpaar woonde tussen 2007 en 2015 in Bavikhove. Daarna kwamen ze zich vestigen in de Zandbergstraat. “Ik ben de vijfde generatie van foorkramers”, vertelt Linda. “Mijn ouders stonden met een rupsmolen op de kermis. Andere familieleden hebben een viskraam, kindermolen, en meer.”

Dirk werkte als arbeider, maar hij hielp wel bij foorreizigers in de regio Geel. Hij leerde een familie kennen die een autoscooter had. Hij kocht deze autoscooter om zelf naar de kermissen te trekken. Eén jaar later leerde hij Linda kennen. “Voor foorreizigers is de donderdag onze uitgaansdag. Tijdens mijn ontspanning kwam ik Dirk tegen en we bleven bij elkaar”, vertelt Linda verder. Het echtpaar heeft drie kermisattracties: twee autoscooters en één lambada, vaak het vliegend tapijt genoemd. “We zijn zelden in Ingelmunster”, bekent Linda. “Ons seizoen begint in februari en we komen meestal pas in december terug naar huis. We staan niet op de kermis in Ingelmunster, maar wel in o.a. Oostrozebeke, Lichtervelde, Wervik, Torhout, Poperinge, Oostkamp, Harelbeke, Geluwe, Zedelgem…”

Publieksmensen

Dirk en Linda maakten al twee lockdowns mee. Kermissen werden niet meer toegestaan, met uitzondering van de periode juli-oktober 2020 indien de gemeentebesturen hun akkoord gaven. “Die eerste lockdown viel nog mee, die ging nog vlug voorbij”, zegt Dirk. “Toen we van de overheid in juli terug mochten beginnen, lieten de gemeenten het dan nog niet allemaal toe. Gelukkig konden we wel met één attractie naar de kermis trekken. In juli 2020 begonnen we terug in Wijtschate. Tijdens de tweede lockdown deden we eens een grondige kuis van ons materiaal. We voerden ook aanpassingen uit, die anders door tijdsgebrek niet kunnen gebeuren. Maar nu willen we echt weer starten. Op het volgend overleg vernemen we wellicht meer. Ik hoop dat de regering voor juni het licht op groen zet en dat kermissen weer worden toegelaten.”

We staan al zolang stil en zien al maanden geen publiek meer

Toen Dirk en Linda hoorden dat vanaf zaterdag 8 mei de terrassen weer mogen openen, besloten ze een aanvraag in te dienen bij de gemeente om aan hun loods in de Zandbergstraat één of twee attracties uit te zetten. “Onze attracties staan in openlucht, zodat bubbels van tien mensen zijn toegelaten. Ik wil ook even duidelijk maken dat een echte kermis nog altijd niet mag. Wat wij doen is verhuring. Ga je naar een gewone kermis, dan moet je geen afspraak maken en kan je zomaar toekomen. Nu moét je een afspraak maken met je eigen bubbel. Na een half uur moet je vertrekken. Reserveerde er geen andere bubbel achter je een tijdslot, dan kan je – mits bijbetalen – verder genieten van onze autoscooter of lambada. Kom je op een bepaald uur langs, dan zal je enkel je eigen bubbel zien”, benadrukt Linda. “Botst er dus iemand tegen je botsauto, dan zal het iemand van je eigen bubbel zijn. Tussen de bubbels zal er een pauze van tien minuten zijn, zodat we tijd hebben om te ontsmetten. De bubbel van twee of meerdere personen komt binnen aan de ene kant en vertrekt terug via de andere kant.”

Scholen welkom

De mensen zullen niet met elkaar in contact komen. “Bubbels van twee zijn natuurlijk ook toegelaten, maar hoe meer mensen in je eigen bubbel hoe beter voor ons. Financieel zullen we er niet veel aan overhouden, maar we willen bezig zijn. We staan al zolang stil, zien al maanden geen publiek meer. We missen het contact, we zijn publieksmensen. We missen de sensatie en het volk dat rondloopt. Van zodra iemand reserveert, zijn we paraat. Ik denk vanaf 10 tot 22 uur, niet later. We zijn ook tijdens de week open. De mensen moeten wel werken, maar dan kunnen eventueel de scholen afkomen.

Belangrijk om weten is dat scholen en verenigingen niet meetellen als bubbel van tien. Eén klas is een grote bubbel. Een klas van bijvoorbeeld 30 leerlingen uit het vierde leerjaar mag afkomen, maar mag niet worden gemengd met een klas van het vijfde leerjaar. Per klas afkomen is dus zeker en vast toegelaten. En als de jeugd niet naar school mag, dan mogen kinderen die een bubbel vormen ook afkomen. Bubbels van jeugdverenigingen zijn ook welkom.”

Vanaf zaterdag 8 mei, Zandbergstraat, zijstraat Bruggestraat. Enkel mits afspraak en het reserveren van een tijdslot op 0497 49 56 67. Mondmasker verplicht. Maximum 10 personen (kinderen onder de 12 jaar tellen niet mee). Prijs: 7 euro per persoon en per 30 minuten (kinderen onder de 1m20 moeten niet betalen). Enkel cash betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier