Dirk Dumon uit Lichtervelde organiseert voor het laatst de Gouden Ring Show in Roeselare

De Gouden Ring Show in de Expohallen in Roeselare is op zaterdag 1 en zondag 2 december aan de 26ste editie toe. De beurs voor siervogels is intussen uitgegroeid tot de derde grootste beurs ter wereld in zijn genre. Lichterveldenaar Dirk Dumon (68) stond mee aan de wieg van het evenement en is intussen voorzitter van deze organisatie. Al houdt hij het na deze editie voor bekeken, net als zijn vrouw en secretaris Lieve Vanwalleghem, weliswaar met een trots gevoel.

Dirk Dumon stond mee aan de wieg van de Gouden Ring Show maar houdt het na de editie op 1 en 2 december voor bekeken. “Maar we blijven altijd bereid om te helpen waar nodig.” © Foto Kurt

In 1993 werd in Ieper de eerste editie van de Gouden Ring Show georganiseerd. Een beurs voor siervogels die door de jaren heen uitgegroeid is tot begrip en in 2004 werd erkend als internationale tentoonstelling. Meer dan 6.000 vogels worden tentoongesteld en de organisatie mikt op 5.000 toeschouwers. “Ook vanuit het buitenland is er interesse, onder meer uit Italië en Portugal. Een heel deel van de zaal staat ook vol met publiciteitsstanden. Als je als Belg wil zien wat er op de markt is, moet je naar Roeselare komen.”

“Intussen wordt de Gouden Ring Show al voor het elfde jaar in de Expohallen in Roeselare georganiseerd. In het begin keek men wat wantrouwig, maar de beurs sloeg vlug aan. Het is een van de mooiste organisaties in de Hallen. We mogen zeker niet klagen over de logistieke steun van de stad Roeselare. Ik ben al van het eerste jaar betrokken, maar nog niet meteen als voorzitter”, vertelt Dirk Dumon.

Wereldkampioenschap

Dirk blikt met een trots gevoel terug op wat hij samen met de hele organisatie – die kan terugvallen op maar liefst 200 vrijwilligers – heeft gerealiseerd. “Ik vind dat we met onze ploeg een heel mooie organisatie op poten gezet hebben. In 2002 organiseerden we zelfs nog een wereldkampioenschap.”

“Wat me de grootste voldoening geeft, is dat je zoveel mensen leert kennen in de branche. Zelfs in het buitenland ben je bekend. Dat is altijd plezant. Ik beschouw het allemaal als een sociaal gebeuren. Ook uit Lichtervelde zie je heel wat bekende gezichten.”

“Je realiseert zo’n beurs niet met tien mensen. Voor de opbouw van de zaal en het weekend zelf kunnen we rekenen op maar liefst 200 medewerkers. Sommigen onder hen helpen al sinds de eerste editie mee.”

Familiepassie

De passie voor vogels wordt vaak binnen de familie doorgegeven. “Ik trok al van mijn zevende naar de vinkenzetting. Mijn vader kweekte ook vogels en van het een kwam het ander.”

“Mijn hoop is nu dat het evenement nog lang mag blijven duren. We blijven ook altijd bereid om te helpen waar nodig. Toen we een oproep deden voor de opvolging, kregen we heel wat reactie van mensen die willen dat de Gouden Ring Show blijft bestaan. En dat doet deugd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.