Dirk Decuypere krijgt Sovereign’s Medal For Volunteers van ambassadeur van Canada

De Canadese ambassadeur Olivier Nicoloff overhandigde in het Wervikse stadhuis de Sovereign's Medal For Volunteers aan historicus Dirk Decuypere. Zijn familie was er bij. © Luc Vanthuyne
Redactie KW

In het stadhuis van Wervik overhandigt Olivier Nicoloff, ambassadeur van Canada, donderdag aan historicus Dirk Decuypere (69) uit Geluwe de Sovereign’s Medal For Volunteers. Het is uitzonderlijk dat deze medaille wordt overhandigd aan een niet Canadese onderdaan. Die onderscheiding wordt gegeven aan vrijwilligers die belangeloos en langdurig een opvallende prestatie neerzetten in het belang van de Canadese gemeenschap. De gewezen leerkracht aan het Sint-Aloysiuscollege in Menen heeft een zeer grote kennis over het oorlogsverleden in de regio.

Dirk Decuypere krijgt de medaille voor zijn jarenlang en uiteindelijk succesvol opzoekingswerk om twee Canadese vliegeniers, onderluitenant Robert Bennie en zijn waarnemer-luitenant Thomas Methera,l te identificeren. Beide lieten het leven op 5 juni 1917 tijdens een luchtgevecht boven de Magerheidstraat in Geluwe, maar kregen nooit een bekend graf. Ze namen deel aan voorbereidende operaties op de Slag bij Mesen en de Derde Slag bij Ieper.

Dirk Decuypere.
Dirk Decuypere.© a-MV

In mei 2017 werden hun geïdentificeerde graven in Langemark-Poelkapelle gewijd in aanwezigheid van hun familie. Op Ter Hand in Geluwe zijn diezelfde dag in de Kampstraat en Magerheidsstraat twee monumenten voor hen onthuld. Er staat ook een meertalig infobord. Dat gebeurde met medewerking van het zesde leerjaar van vrije basisschool De Graankorrel en de Muziekkapel van de Zeemacht.

Stad Wervikhttps://www.facebook.com/stadWervik/https://www.facebook.comFacebook1280

Dirk Decuypere slaagde erin om na jarenlang zoeken twee Canadese vliegeniers te identificeren: onderluitenant Robert Bennie en zijn waarnemer-luitenant Thomas Methera. Olivier Nicoloff, ambassadeur van Canada overhandige hem vandaag de Sovereign's Medal For Volunteers. Het is uitzonderlijk dat deze medaille wordt overhandigd aan een niet Canadese onderdaan. Die onderscheiding wordt gegeven aan vrijwilligers die belangeloos en langdurig een opvallende prestatie neerzetten in het belang van de Canadese gemeenschap. Gefeliciteerd Dirk!

Geplaatst door Stad Wervik op Donderdag 7 maart 2019

video1.0https://www.facebook.com/stadWervik/videos/301075867225248/500

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier