Dirk De fauw wil verbod op bezoek aan wooncentra in Brugge

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

In Brugge wil burgemeester Dirk De fauw een verbod op bezoeken aan woonzorgcentra uitvaardigen. Maar hij wacht nog op een eensgezind standpunt van de Vlaamse regering.

Eerder had de nationale veiligheidsraad een richtlijn uitgevaardigd dat er voortaan één bezoeker per bewoner zou toegelaten worden in de woonzorgcentra. Maar daar kwam al meteen kritiek op.

In Brugge deed schepen Pablo Annys (SP.a), die tevens OCMW-voorzitter is en acht OCMW-rusthuizen beheert, woensdagavond het voorstel bij burgemeester Dirk De fauw om een verbod in te stellen. Niet alleen voor de openbare woonzorgcentra, maar voor alle rusthuizen op Brugs grondgebied.

Burgemeester Dirk De fauw is hierop ingegaan. Als burgemeester is hij verantwoordelijk voor de volksgezondheid en kan hij die maatregel uitvaardigen. Dirk De fauw acht het besmettingsgevaar te groot, gezien de recente vele overlijdens in de woonzorgcentra die aan corona te wijten zijn.

De Brugse burgmeester wacht evenwel nog tot donderdagnamiddag met het uitvaardigen van dit verbod. Hij wil dat de Vlaamse regering voor de middag een eensgezind standpunt inneemt, dat ingaat tegen de gecontesteerde federale richtlijn.

“Alle directeurs van woonzorgcentra vragen mij om dat verbod. Ik had woensdag nog overleg met de directie van Westervier, waar nu al 26 bewoners gestorven zijn aan corona. Dergelijk bezoek regelen in speciale beschermingspakken is veel te moeilijk om te realiseren in de al fel geteisterde woonzorgcentra. Ik heb alle begrip voor de eenzaamheid van vele bewoners, maar er zijn al genoeg levens verloren.”

Inmiddels had Dirk De fauw ook al contact met provinciegouverneur Carl Decaluwé, die de Brugse burgemeester voledig steunt en een eventueel burgemeestersbesluit zeker niet in de weg wil staan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.