Dirk De fauw heeft ziekenhuis verlaten: “Die man wilde me duidelijk vermoorden”

Wouter Vander Stricht

Het gaat goed met Dirk De fauw (62) na de aanslag op zijn leven zaterdag. De burgemeester van Brugge mocht zondagmiddag het ziekenhuis verlaten. Ondertussen wordt ook duidelijk wat er precies gebeurd is. De cliënt van wie De fauw bewindsvoerder was, viel hem zonder duidelijke reden aan, maar wel met de bedoeling hem (dodelijk) te raken. Opvallend is dat de burgemeester de man een tijd geleden nog weerhield een zelfmoordpoging te ondernemen.

Dirk De fauw heeft een moeilijke nacht achter de rug. Echtgenote Ann Staelens: “Hij heeft niet goed geslapen, wij overigens ook niet. Maar we zijn blij dat hij aan erger ontsnapt is.”

Dirk De fauw herstelde in AZ Sint-Jan in Brugge, maar mocht het ziekenhuis zondagmiddag verlaten. “De pijn valt mee, ik krijg ook een baxter, maar de dokter vertelde me dat we nu zullen overschakelen op gewone medicijnen.”

Ik dacht dat hij me een hand wilde geven

Ondertussen wordt duidelijk hoe de dader toesloeg. De fauw is zijn bewindvoerder en moet dus mee beslissen hoe de man zijn centen beheert. “Soms wil hij een iPad kopen of een fitness-abonnement”, zegt Dirk De fauw, die advocaat is. “De man heeft het financieel niet breed en ik moet er mee voor zorgen dat hij zich niet verder in de schulden werk. Maar dit keer kwam het niet tot een gesprek. Hij had een afspraak gemaakt op een zaterdag, omdat ik dan doorgaans wat meer tijd heb. Ik kwam terug van een persconferentie. Toen ik aan mijn kantoor kwam, zat hij daar al te wachten. Ik hoor dat hij daar al van ‘s morgens vroeg was. Hij stapte op me af en ik dacht dat hij me een hand wilde geven. Toen ik duidelijk wilde maken dat dat niet mag in coronatijden, nam hij me vast en stak me in de hals. Hij stapte onmiddellijk weg.”

Met chauffeur naar spoedafdeling

Gelukkig was de chauffeur van de burgemeester nog in de buurt. “We moesten nog een naar de viering van een 100-jarige Bruggeling en mijn chauffeur zou op het stadhuis de fruitmand en het portret van de koning gaan oppikken. Omdat hij nog niet was vertrokken, kon hij me vlug naar de spoeddienst van AZ Sint-Jan voeren. De pijn viel mee, de wonde in mijn hals hield ik dicht geknepen. Maar onderweg zag ik dat mijn hemd en kostuum steeds meer bebloed waren en toen de spoedartsen me zagen, werd duidelijk dat de wonde toch wel serieus is. Het is niet gewoon een vleeswonde, het is echte wel een diepe insnede van 14 centimeter. Er kwamen dan ook 24 hechtingen aan te pas.”

Ik heb de jongste 24 uur al enkele ludieke aanbiedingen gekregen om mijn bodyguard te worden

Welk motief de man had is een raadsel. “Ik ken de man al 15 jaar, op vraag van zijn moeder ben ik zijn bewindvoerder geworden. Hij is soms de weg wat kwijt en zegt ‘foert’ tegen de maatschappij. Zo belde hij vorig jaar dat hij aan de spoorweg stond om zelfmoord te plegen, ik heb hem toen op andere gedachten kunnen brengen. Politieke motieven zal hij niet hebben, ik ben overigens zijn burgemeester niet. Hij woont niet in Brugge.”

Maatschappelijke taak van de advocaat

De belangen van de man in kwestie zal hij niet meer verdedigen. “Uiteraard niet, het mag duidelijk zijn dat hij me wilde vermoorden. Maar dat wil niet zeggen dat ik van mijn andere cliënten geen bewindvoerder meer wil zijn. Ik vind het de maatschappelijke taak van een advocaat om dat te doen.”

Het is ook niet zo dat Dirk De fauw nu de schrik te pakken heeft. “Ik zal mijn publieke gedrag daar niet aan aanpassen. Een bodyguard? Ik heb al enkele aanbiedingen gehad de jongste 24 uur, maar die waren allemaal ludiek bedoeld. Van mensen die wat tijd over hadden”, lacht de CD&V-politicus, die het ziekenhuis zondag mocht verlaten. “Ik hoop zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.