https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Dirk Coryn herneemt bezigheden na lange strijd tegen corona: “Het voelt alsof ik de loterij won”

Dirk Coryn: “Het ziekenhuis mocht ik vroeger dan verwacht verlaten, maar ik heb nog een lange weg te gaan.” © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Hij was bijna vier maanden buiten strijd door corona, maar Dirk Coryn vocht terug en klinkt nu gemotiveerder dan ooit. “Het voelt alsof ik de loterij gewonnen heb. Elke dag is een godsgeschenk.” Later deze maand heropent hij zijn frituur Friet Revue in de Vissersstraat, en ondertussen ging hij ook weer aan de slag als eventplanner bij Het Witte Paard.

Dirk Coryn (56) verzorgt al jaren de promotie voor Het Witte Paard, maar sinds corona stond hij daar op non-actief. Gelukkig was er nog zijn frituur Friet Revue, die begin maart 2021 de deuren opende pal naast de legendarische revuetempel. Dirk had er ook plannen voor een aperitiefbar. “De frituur was meteen een groot succes en we zagen de zomer positief tegemoet. Ondertussen waren ook de verbouwingen begonnen voor Didi’s Apero, dat op 1 april zou opengaan”, vertelt hij.

Maar toen sloeg dus het noodlot toe: uitgerekend die eerste april testte Dirk positief op het coronavirus. De officiële opening van Didi’s Apero werd noodgedwongen uitgesteld. “Een paar dagen later, terwijl ik thuis in quarantaine zat, kwam ik plots in ademnood. Mijn vrouw belde meteen de hulpdiensten die met een MUG ter plaatse kwamen. Dat bleek niets te voorbarig: ik had op dat moment nog een saturatiewaarde van 66 (de normale waarde ligt tussen de 95 en 100 procent, red.).”

Maandenlange afzondering

Dirk lag uiteindelijk drieënhalve maand in het ziekenhuis, waarvan acht weken in coma. “Ik ben echt door het oog van de naald gekropen”, vervolgt hij zijn verhaal. “Op de revalidatie-afdeling kreeg ik aanvankelijk te horen dat ik al blij mocht zijn als ik met Kerstmis aan de feesttafel zou zitten. Maar ik spartelde mij erdoor en op 20 juli mocht ik het ziekenhuis veel vroeger dan verwacht verlaten. De dag dat ik eindelijk opnieuw onder de mensen kon komen, heb ik geweend van opluchting: die maandenlange eenzame afzondering was keihard. Voor mijn vrouw Tina was vooral de onzekerheid ondraaglijk, want de dokters hadden mij eerst bijna opgegeven.”

Ik moet zeker nog anderhalf jaar revalideren voor ik weer de oude ben

Er wacht Dirk nu sowieso nog wel een lange revalidatie. “Stappen lukt alweer, maar wel nog met behulp van krukken. Ik verloor ook 27 kilo in die drieënhalve maanden dat ik in het ziekenhuis lag, maar er is ondertussen al de helft weer bij”, knipoogt hij. “Ik voel me goed nu, klaar om er weer in te vliegen. Al ben ik ‘s avonds als ik thuiskom doodop.”

Vaccineren

Naast de Friet Revue, die vanaf 27 oktober opnieuw de deuren opent, zal Dirk ook de draad weer opnemen als promotor van Het Witte Paard. “Dat deed ik al meer dan twintig jaar, maar door corona was alles stilgevallen. We starten meteen met de promotie van de dinershows die er deze winter zullen plaatsvinden. Daarnaast ga ik ook meewerken aan Winterpret, de nieuwe kerstmarkt op het stationsplein. Ik kijk daar zelf ontzettend hard naar uit”, aldus Dirk.

Sinds z’n lijdensweg komt Dirk sterk op voor de vaccinatie. “Ook voor mij was corona in het begin een ver-van-mijn-bed-show. Ik was kerngezond, had geen onderliggende aandoeningen. Maar ik werkte wel dag en nacht. Wellicht had ik daardoor geen weerstand meer en heeft het virus mij zo te pakken gekregen. Anderhalf jaar is verloren gegaan, en ik moet nog zeker anderhalf jaar revalideren voor ik weer helemaal de oude ben. Persoonlijk begrijp ik dan ook niet dat er nog altijd zoveel mensen zijn die zich níet willen laten vaccineren. Wat ik heb doorgemaakt, dat wil ik niemand aandoen”, klinkt het.

The show must go on, al is Dirk naar eigen zeggen wel een stuk voorzichtiger geworden. “Ik geniet van elk moment. Elke nieuwe dag voelt voor mij nu alsof ik de loterij gewonnen heb”, aldus Dirk. De opstart van zijn aperitiefbar Didi’s Apero, waarmee hij zijn ambachtelijke kroketten in de kijker wil zetten, is nu voorzien voor de paasvakantie. Dirk zoekt trouwens nog een gemotiveerde medewerker voor zijn frituur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.