Dirigent Filip Bisschop laat ‘zijn’ koor De Colores na 42 jaar los

Pionier Filip Bisschop stopt na 42 jaar als dirigent van 'zijn' De Colores. © foto JS
Johan Sabbe

Na 42 jaar laat Filip Bisschop ‘zijn’ De Colores los. Over een dik jaar, op het einde van zijn 70ste, zal hij geen dirigent meer zijn van het zo vertrouwde vierstemmige koor. Omdat, zoals hij zelf zegt, al het haalbare in ruime mate bereikt is. Net als de andere vijf bestuursleden, waarvan er zich drie eveneens pionier van bij de start in 1978 mogen noemen, wil hij ruimte geven voor opvolging.

Onder de titel Adem worden er eind maart twee afscheidsconcerten gezongen. Beide in de Don Boscokerk: op zaterdag 28 maart om 19 uur en op zondag 29 maart om 17 uur. Enkele dagen voordien, op 23 maart, viert Filip, die in Eernegem woont, zijn 70ste verjaardag. “Ik blijf vanaf dan in principe nog een jaar dirigent, weliswaar enkel voor de uitvoeringen van Adem die elders kunnen volgen. Daarna is het aan anderen om in mijn voetsporen te treden en eventueel een nieuwe wending aan het koor te geven. Dat het afscheid me zwaar valt, ontken ik niet, al is het volledig mijn eigen keuze. Ik speel al een aantal jaar met de gedachte om het koor los te laten, maar telkens kon het bestuur me overtuigen om te blijven. Nu niet meer. 70 zijn en 42 jaar koor beschouw ik als een mijlpaal. Ik wil niet wachten tot het te laat is om aan opvolging en verjonging te denken.”

Religieus geïnspireerd

Ook voorzitter Marijke Dewitte, secretaris Moniek Verhulst en partiturenverantwoordelijke Rita Delafontaine, allen bestuursleden van het eerste uur, zeggen straks – net als Filip – het koor vaarwel. De twee jongere bestuursleden Johan Soenens en Rik Dewulf, respectievelijk verantwoordelijk voor de bindteksten en de podiumdecoratie, aarzelen nog. Maar sowieso blijft De Colores bestaan – daar hebben de zowat 70 koorleden hun zegen voor gegeven. Een vierkoppig groepje met Leo Vos, Frans Verhaeghen, Charles Lommens en Irmgard Lannoo is de overdracht van de wacht nu al aan het voorbereiden. Uiteraard wordt er een nieuwe dirigent gezocht. Die zal Filips erfenis niet zomaar aan de kant schuiven. Ook vanaf 2021 blijft De Colores zo goed als zeker Nederlandstalige, religieus geïnspireerde liederen zingen. Plus het almaar weerkerende lijflied De Colores.

Bestuur en pianist met v.l.n.r. Johan Soenens, Rita Delafontaine, pianist Martijn Devos, Marijke Dewitte, Rik Dewulf, Filip Bisschop en Moniek Verhulst.
Bestuur en pianist met v.l.n.r. Johan Soenens, Rita Delafontaine, pianist Martijn Devos, Marijke Dewitte, Rik Dewulf, Filip Bisschop en Moniek Verhulst.© foto JS

“We vertolkten dat lied al met het Tordalekoor, waarmee het in 1978 allemaal begonnen is”, zegt Filip. “Wat startte als enkele collega’s die zongen op een Tordale-viering, groeide geleidelijk uit tot het vierstemmige koor dat De Colores nu is. Op het einde van de jaren negentig en begin 2000 schreef Tordale een gitzwarte bladzijde uit zijn bestaan. Wat toen aan het licht kwam, het misbruik van diverse cliënten door twee broeders, heeft me bijzonder zwaar aangegrepen. Meteen heeft het Tordalekoor anderhalf jaar stilgelegen. Maar in 2001 hebben we als verruimd koor van de zachte sector en onder de nieuwe naam De Colores de draad weer opgenomen. Met vereende krachten.”

Nooit een eenmanszaak

“Ik heb mijn ziel in het gebrachte repertoire willen leggen, maar sowieso is het koor nooit een eenmanszaak geweest”, verzekert Filip. “Wat de bestuursleden Marijke, Moniek, Rita en na verloop van tijd ook Rik en Johan betekend hebben, is onbetaalbaar. En betaald werden ze ook letterlijk niet. Niemand van ons trouwens. Martijn Devos evenmin, de man die ons al sinds 2001 op piano en orgel begeleidt. Chapeau!”

De afscheidsconcerten Adem van 28 en 29 maart bestaan uit drie delen. In het eerste deel worden de liederen van de Duitse Hildegard von Bingen uit de 12de eeuw geconfronteerd met deze van de Nederlander Huub Oosterhuis, die intussen 86 jaar is. In het tweede deel wordt er volkse en exotische muziek gebracht uit de beginjaren van het koor. In het derde deel komen het klimaat, het milieubewustzijn en de toekomst van de aarde aan bod.

Het koor wordt versterkt door de solisten Goele Berens (mezzo) en Inge Zutterman (sopraan) en de muzikanten Liesbet Engelen (cello), Jozef Sercu (accordeon, percussie), Lieve Boone (gitaar), Judith Bruyneel (dwarsfluit), Edward Campforts (viool) en José Lantsoght (trompet). Tickets (12 euro in voorverkoop): 0475 93 01 46, marijke.dewitte1@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier