Directie van Delhaize breekt staking in zeven West-Vlaamse filialen met gerechtsdeurwaarders en politie

Paaszaterdag tot 11 uur bleven zeven West-Vlaamse Delhaizes dicht.
Stefan Vankerkhoven

Op Paaszaterdag heeft de directie van Delhaize de stakingspiketten aan zeven West-Vlaamse vestigingen verbroken met de hulp van gerechtsdeurwaarders en politieagenten. “Ik moest het stakingspiket opdoeken, want we riskeerden een dwangsom van 1.000 euro per dag”, zucht Wouter Parmentier, secretaris van ACV Voeding en Diensten. Hij stond zaterdagochtend samen met militanten piket aan het Delhaize-filiaal in Sint-Pieters Brugge.

In zeven West-Vlaamse Delhaize-vestigingen belemmerden zaterdagochtend vakbondspiketten dat klanten deze winkels binnen gingen. Tot klokslag 11 uur, want toen trad de directie van deze warenhuisketen op. Gerechtsdeurwaarders, begeleid door politieagenten, zwaaiden met een gerechtelijk bevel: de vakbondsmilitanten mochten niet langer klanten verhinderen om hun aankopen te doen en riskeerden een dwangsom van 1.000 euro per dag te moeten betalen.

Zeven filialen

Als vakbondsafgevaardigde voor ACV Voeding en Diensten kreeg Wouter Parmentier de aanmaning tegen de neus gedrukt, terwijl hij actie voerde bij een van de drie Brugse Delhaize-vestigingen, met name de winkel langs de Blankenbergse Steenweg in Sint-Pieters.

Wouter Parmentier.
Wouter Parmentier.

“Het gerechtelijk bevel dat ik in handen kreeg, geldt voor zeven West-Vlaamse vestigingen: naast de drie winkels in Brugge gaat het om de filialen in Blankenberge, Ieper, Knokke-Heist en Oostende. Ik mag voorlopig in geen enkele van die winkels nog een voet binnen zetten”, zegt Wouter Parmentier.

Repressie

De ACV’er noemt de actie van de directie een oorlogsverklaring: “Met repressie en politie een vreedzame staking breken is erg ! In plaats van vreedzaam te onderhandelen. De stakingsbereidheid blijft groot bij het personeel, ook al lijden ze hierdoor zwaar loonverlies. Ze krijgen ter compensatie slechts 40 euro per dag uit onze stakingskas.”

Enkele ACV'ers die actie voerden bij de Delhaize in Sint-Pieters.
Enkele ACV’ers die actie voerden bij de Delhaize in Sint-Pieters.

“Hoe het nu verder moet? Wij blijven twee pistes bewandelen: ofwel moet de directie haar beslissing om alle Delhaize-vestigingen in franchise over te laten aan zelfstandige uitbaters schrappen ofwel moet het personeel garanties krijgen na de overname. Garanties op werk, op goede uurroosters en op eenzelfde verloning. Hopelijk vinden we de komende week gehoor, anders volgen nog acties”, aldus Wouter Parmentier.

Lees ook: Acties bij Delhaize op Paaszaterdag

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier