Directeur wzc Hardoy blikt terug: “2021 was opnieuw een intens jaar voor ons”

Barbara De Poorter (tweede van links), samen met de bewoners Andrea Ghesquière, Lidy Willem en Jacqueline Defour. © JM
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Voor Barbara De Poorter, directeur van wzc Hardoy was 2021 een jaar van strijd vanop de eerste lijn tegen corona. Wat 2022 zal brengen, is nog een groot vraagteken. “Nu eerst even genieten rond de kerstboom.”

Voor de mensen in de zorg was 2021 opnieuw een moeilijk jaar. “De slechte coronacijfers dwongen ons om steeds opnieuw onze manier van leven aan te passen en bij te sturen. In de zorg is het geen kwestie van even ‘de koorde te lossen’. Je moét er zijn: zeven dagen op zeven”, aldus Barbara De Poorter. “Ik ben mij ervan bewust dat we heel veel vragen van onze medewerkers en ik ben de hele ploeg in Hardoy dan ook zeer dankbaar. Een van onze sterktes is zeker dat we er zijn voor elkaar, wendbaar en collegiaal, met warme zorg voor onze bewoners, maar ook voor mekaar.”

“Onlangs nog kreeg ik een mail van een zoon van een van de bewoners. Daarin stond het volgende ‘Wat is het hartverwarmend hoe jullie mijn lieve vader begeleiden op de zachtst mogelijke manier naar een van de belangrijkste momenten in zijn leven …’. Dergelijke mooie complimenten maken me trots om als directeur te kunnen vaststellen dat Hardoy symbool staat voor kwaliteit, over alle afdelingen heen. Die goede samenwerking maakt ons woon-zorgcentrum zo sterk. Ik ben iedereen dan ook ontzettend dankbaar. Met kerst mag dit best wel eens extra in de verf gezet worden!”

Kleiner, maar ook intens

Geen grootse kerstdiners of aperitiefconcerten voor de bewoners en hun familie, zoveel is zeker. “We hadden hen nochtans zo graag uitbundig laten feesten. Maar ‘kleiner’ kan evenzeer intens en warm zijn. In ons kerstanimatieprogramma ligt de nadruk vooral op ‘samen beleven’. Want meer dan ooit is er nood aan sociaal contact, aan licht in donkere dagen, aan warme momenten, aan winterse zoete geuren. Geen schreeuwerige toestanden bij Hardoy, maar leuke, fijne momentjes. Echt deugddoend voor de harten van onze bewoners”, zegt Barbara.

Kerst heeft voor Barbara en de de bewoners sowieso iets magisch. Dit niet enkel omwille van de duizenden lichtjes of prachtig versierde kerstbomen. “Ik beleef het in deze periode precies zelf ook intenser. Hartelijkheid, maar ook verdriet ervaar ik nog veel bewuster. Ja, kerst maakt mij misschien ook gewoon emotioneler.”

Kerstwens

Voor 2022 gaat Barbara ruiterlijk voor een klassieke wens. “’Met de wenschen van ‘t joar en ne goeie gezondheid’, want die gezondheid, daar begint het toch écht wel mee, hé. De medewerkers van Hardoy en alle medewerkers in de zorg wens ik vooral de magie van rust, de balans vinden in denken en doen. Zorgverleners zijn immers vechters. Voor eenieder van ons is het eigenlijk de kunst om te genieten van de kleine dingen: Wat mij al blij maakt bijvoorbeeld is een glas drinken met vrienden, een partijtje padellen in de zon of zelfs in de vrieskou, een bloemetje, tevreden bewoners en families, gepassioneerde medewerkers, af en toe eens de slappe lach met de collega’s,…”

“En een speciale wens voor mezelf? Mijn kinderen die hun moeders verjaardag eens niet vergeten”, lacht Barbara tot besluit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier