Directeur Wouter Van der Donckt verlaat wzc Aksent in Lendelede

Directeur Wouter Vanderdonckt verlaat wzc Aksent in Lendelede. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

Directeur Wouter Van der Donckt van woonzorgcentrum Aksent in de Izegemsestraat vervoegt op 1 januari 2020 het driekoppige directieteam van Zorggroep H. Hart in Kortrijk, waar hij verantwoordelijk zal zijn voor ‘Zorg en Kwaliteit’. “Een nieuwe uitdaging in een grote groep met ongeveer 1.200 werknemers”, zegt Wouter. “Maar ook een moeilijk afscheid van het personeel en de bewoners in Lendelede.”

Wouter Van der Donckt werd directeur van wzc Aksent op 16 januari 2006. “Toen ik hier begon stond er een heraanbesteding voor de nieuwbouw op de agenda”, zegt hij. “In de periode van september 2006 tot januari 2013 is het volledige woonzorgcentrum vernieuwd en uitgebreid. Het wzc biedt nu een grote diversiteit aan diensten aan zoals residentieel wonen, kortverblijf, zorgflats en assistentiewoningen. In december starten we nog met een nieuw dagverzorgingscentrum.”

Wouter zegt dat hij graag regelmatig nieuwe uitdagingen zoekt. “Die uitdaging was er ook toen ik hier in Lendelede op de sollicitatiebank zat en het dossier van de nieuwbouw naast me lag. Een project dat me intrigeerde en in de voorbije 14 jaren konden we dan ook dankzij het vertrouwen van de raad van bestuur, een sterk team van leidinggevenden, gemotiveerde medewerkers en vrijwilligers veel realiseren.”

Wonen en Leven

WZC Aksent is ambassadeur van het project ‘Wonen en Leven’ van de Vlaamse overheid. “We stelden ons kandidaat om daar aan mee te werken en waren 1 van de 20 geselecteerde woonzorgcentra uit 60 inschrijvingen”, vervolgt Wouter. “Vóór de nieuwbouw er was had ons oude woonzorgcentrum pakweg 10 jaar geleden ook al een positieve uitstraling. Het eten was hier goed en het personeel vriendelijk, zei men. Maar dat is niet genoeg! Bewoners hebben recht op de beste zorg. Ze moeten zichzelf kunnen zijn en de regie van hun leven zelf in handen kunnen nemen naargelang hun fysieke en psychische mogelijkheden. Dergelijke visie ontwikkel je niet vanuit een bureau of vergaderzaal, maar wel door de leidinggevenden en andere medewerkers de kans te geven zelf initiatieven te laten nemen in een duidelijk kader. Altijd met de focus op de beleving van de bewoners.”

Reorganisatie

Na 14 jaar wzc Aksent voelde Wouter de behoefte om betrokken te kunnen zijn bij een project van een andere schaalgrootte. “Zorggroep H. Hart” in Kortrijk is een mooie uitdaging voor mij. De groep heeft een groot en divers aanbod met dienstverlening op het vlak van wonen, zorg en welzijn… Mijn aanwerving kadert in een reorganisatie van de Zorggroep met een uitbreiding van de tweekoppige directie naar een directieteam met 3 directeurs en de ceo Wino Baeckelandt.

Bewoners moeten zichzelf kunnen zijn naargelang fysiek en psychisch kunnen

Officieel begin ik op 1 januari van volgend jaar. Ondertussen is er een vacature uitgeschreven voor de vrijkomende functie van directeur in Aksent.”

De raad van bestuur, Wouter en de andere leidinggevenden doen het nodige om tijdens die overgangsperiode naar een nieuwe directeur de goede werking van wzc Aksent te blijven garanderen. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier