Directeur Voka Bert Mons: “Politici moeten meer op lange termijn durven denken”

Bert Mons: "De vraag is of al die maatregelen nodig waren." (Stefaan Achtergael)
Redactie KW

Bij de West-Vlaamse Kamer van Koophandel (Voka) zagen ze de laatste weken heel wat nooit geziene cijfers passeren. Tussen de 80 en 90 procent van hun 3.200 leden (waarvan een kleine 1.000 in Kortrijk) lijdt op dit moment zware verliezen. Wij vroegen directeur Bert Mons (42) en Matthieu Marisse (32), die de belangen behartigt van de bedrijven in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, hoe de KMO’s in Kortrijk ervoor staan.

Waren onze KMO’s goed voorbereid op een crisis als deze?

Bert: “De meeste bedrijven hadden geen plan. Dat was een groot probleem. We hadden in 2008 nochtans al een crisis meegemaakt. Maar dit is nog van een andere orde. De eerste weken kregen we ondernemers aan de lijn, heel nuchtere mensen doorgaans, die op dat moment echt in paniek waren omwille van de manier waarop de overheid gereageerd heeft op iets wat we niet konden inschatten. Men had heel snel door dat de economische schok gigantisch zou zijn. Daarom was er zeker draagvlak voor de strenge maatregelen. Maar de grote vraag is nu natuurlijk: was dit allemaal nodig? Kijk naar Scandinavische landen bijvoorbeeld, waar men veel soepeler was, daar is het ook gelukt. En de economie kreeg het veel minder hard te verduren. Terwijl het hier nog steeds koffiedik kijken is.”

Hadden de overheden het anders moeten aanpakken?

Bert: “Dat is te gemakkelijk om achteraf te zeggen. Gelukkig hebben die ondernemers die in paniek waren, zich ongelofelijk snel aangepast aan de nieuwe situatie. De financiële bazooka van Alexander De Croo (federaal minister van Financiën, red.) heeft lang op zich laten wachten, maar was op dat moment wel de ingreep die we nodig hadden. Nu moet de regeling van technische werkloosheid zeker verlengd worden. Nog zeker tot na het derde kwartaal en niet tot eind augustus, zoals Nathalie Muylle (federaal minister van Werk, Economie en Consumenten red.) voorstelt.”

Waarom is dat zo belangrijk?

Matthieu: “De zomer is geen goed moment voor bedrijven om te zien waar ze staan. Ze weten nog niet wat het najaar zal brengen. Technische werkloosheid is bovendien de beste buffer, dat is gebleken tijdens de vorige crisis. Het geeft zuurstof aan de bedrijven. Zonder die maatregel vallen er onvermijdelijk ontslagen. Vergeet niet dat geen enkel bedrijf mensen ontslaat voor zijn plezier hé. Ze doen keihard hun best om zich zo goed mogelijk aan te passen aan de maatregelen.”

Is dat zo? Tot 85 procent zou de maatregelen aan zijn laars lappen, blijkt uit onderzoek.

Bert: “Dat is een foute inschatting om verschillende redenen. Die controles gebeurden telkens naar aanleiding van een klacht. Bovendien ging het over bijsturen. Flagrante inbreuken waarbij mensen in bosjes ziek werden, zijn daar zeker niet vastgesteld. En ik kan u zeggen dat de overgrote meerderheid van de bedrijven gigantische bedragen heeft uitgegeven om zich aan te passen aan de nieuwe regels.”

Kortrijk kwam met een lijvig relanceplan, staan jullie daar achter?

Bert: “Elk van de 64 gemeenten heeft zijn eigen plan. Dat is een beetje het credo. Als Voka durven wij vraagtekens zetten bij de impact van dat soort kleinschalige plannen.”

Wordt er niet genoeg gefocust op KMO’s?

Bert: “Ik ben blij dat je die vraag stelt. Een plan van 35 bladzijden (het relanceplan van Kortrijk red.), daar staat geen woord in over KMO’s.”

Wat zou er in moeten staan?

Bert: “Wat ze wat ons betreft vooral moeten doen, is investeren. Dat hoeft zelfs niet te gaan over nieuwe dossiers op de agenda. In Kortrijk wordt een mega-investering zoals de trambus uitgesteld, ook dat is iets waar wij vraagtekens bij durven plaatsen. Ze willen de beste zijn in alles, maar duidelijk niet in toekomstgericht openbaar vervoer. Politici moeten meer op lange termijn durven kijken. Vergeet niet dat wij sowieso een regio zijn die structureel ondergefinancierd wordt vanuit Vlaanderen. Daarom geloven wij heel sterk in Europese middelen. Bedrijven hebben in onze streek nog te weinig de reflex om te zien wat de mogelijkheden zijn. Want als we uit de vorige crisis één ding geleerd hebben, dan is het dat bedrijven die het lef hebben om nu te investeren, diegene zijn die zullen overleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier