De groep Curando beheert negen West-Vlaamse woonzorgcentra, goed voor 950 bejaarde bewoners. Het rusthuis Westervier werd met achttien overleden senioren tot nu toe het zwaarst getroffen door het coronavirus. In het televisieprogramma 'Terzake' op Canvas vrijdagavond verklaarde algemeen Dirk Lips dat er in de woonzorgcentra slachtoffers van covid-19 hadden konden worden vermeden, als er sneller kon getest werd op het coronavirus. Hij denkt dat er dan minder senioren overleden waren.

Dirk Lips is ervan overtuigd dat Curando het coronavirus in sommige woonzorgcentra op die manier beter onder controle had kunnen houden: "Om te vermijden dat zwakke bewoners besmet raken, zijn er vroeger meer middelen nodig."

Ethische keuzes

De directeur van Curando laakt het feit dat er in onze maatschappij keuzes gemaakt werden, zonder dat er hierover een grondig ethisch debat gevoerd werd: "Er werd gezegd dat, als we keuzes zouden moeten maken, de ouderen gekozen worden. Dat heeft veel van onze bewoners bang gemaakt."

Tegelijkertijd wil Dirk Luips de kwakkel uit de wereld helpen dat er in onze Vlaamse ziekenhuizen rustbewoners een ziekenhuisbed geweigerd zijn door capaciteitsproblemen: "Er liggen senioren in het ziekenhuiis, er is op geen enkel moment een leeftijdsgrens ingesteld."

Hij wil geen steen werpen naar het beleid en de genomen beslissingen over de woonzorgcentra, maar vindt dat er uit de fouten lessen moeten getrokken worden, zodat ons ziekenhuissysteem en onze ouderenzorg beter kunnen worden.

De groep Curando beheert negen West-Vlaamse woonzorgcentra, goed voor 950 bejaarde bewoners. Het rusthuis Westervier werd met achttien overleden senioren tot nu toe het zwaarst getroffen door het coronavirus. In het televisieprogramma 'Terzake' op Canvas vrijdagavond verklaarde algemeen Dirk Lips dat er in de woonzorgcentra slachtoffers van covid-19 hadden konden worden vermeden, als er sneller kon getest werd op het coronavirus. Hij denkt dat er dan minder senioren overleden waren.Dirk Lips is ervan overtuigd dat Curando het coronavirus in sommige woonzorgcentra op die manier beter onder controle had kunnen houden: "Om te vermijden dat zwakke bewoners besmet raken, zijn er vroeger meer middelen nodig."De directeur van Curando laakt het feit dat er in onze maatschappij keuzes gemaakt werden, zonder dat er hierover een grondig ethisch debat gevoerd werd: "Er werd gezegd dat, als we keuzes zouden moeten maken, de ouderen gekozen worden. Dat heeft veel van onze bewoners bang gemaakt."Tegelijkertijd wil Dirk Luips de kwakkel uit de wereld helpen dat er in onze Vlaamse ziekenhuizen rustbewoners een ziekenhuisbed geweigerd zijn door capaciteitsproblemen: "Er liggen senioren in het ziekenhuiis, er is op geen enkel moment een leeftijdsgrens ingesteld."Hij wil geen steen werpen naar het beleid en de genomen beslissingen over de woonzorgcentra, maar vindt dat er uit de fouten lessen moeten getrokken worden, zodat ons ziekenhuissysteem en onze ouderenzorg beter kunnen worden.