Directeur Rik Dekens met pensioen: “mijn vader en ik waren samen 82 jaar gemeentesecretaris”

Rik Dekens op zijn pensioenfeestje in de Gulden Zonne. © STEFAAN BEEL SB
Redactie KW

Op vrijdag 29 april nam algemeen directeur Rik Dekens afscheid van zijn collega’s tijdens een groots feest in de Gulden Zonne. Hij gaat met pensioen na een carrière van 40 jaar bij de gemeente Hooglede.

“Ik ben al van kleins af aan mee in het verhaal van de gemeente Hooglede. Ik volgde mijn vader Roger op die van 1940 tot 1982 de job van gemeentesecretaris uitoefende. Na mijn studies ben ik nog 9 maanden werkzaam geweest bij Elektrabel maar daarna ben ik op mijn vaders stoel komen zitten als gemeentesecretaris. Mijn vader en ik hebben dus samen een carrière van 82 jaar als gemeentesecretaris achter de rug. Doordat we dezelfde initialen hebben, R. Dekens, denken sommige mensen dat ‘die gast heeft het wel lang volgehouden heeft’ maar het gaat dus om vader en zoon”, grapt Rik.

Boeiende job

“Bij hervormingen in 2018 kwam ook het OCMW onder onze bevoegdheid en zo werd ik algemeen directeur. Mijn dagen waren gevarieerd en onvoorspelbaar. Ik vertrok ’s morgens met een planning maar algauw werd die in de war gestuurd door dringende telefoontjes, gesprekken met personeelsleden of onverwachte problemen die op je af komen. Ik ben dankbaar dat ik zo’n boeiende job mocht uitoefenen. Als algemeen directeur heb je ook een verbindende opdracht tussen de mensen en de politiek. Dat doe je vooral niet alleen maar met een volledig team. Hooglede is trouwens een van de weinige gemeenten waar de technische dienst mee helpt bouwen. Ik denk dan meteen aan de inrichting van Huis van het Kind waar de knappe medewerkers van de technische dienst schitterend werk geleverd hebben”, gaat de gewezen directeur verder.

Genieten van rust

Op de vraag wat hij komende jaren zal doen nu hij met pensioen is, kan Rik snel antwoorden. “Ik ga nu geen wereldschokkende dingen doen of plan geen wereldreis. Ik ben geboren en getogen in Hooglede en wil graag genieten van de dingen waar ik voorheen minder tijd voor had. Dat zijn vooral de simpele dingen in het leven zoals tuinieren maar ik wil vooral genieten van de rust en de tijd die nu vrij komt. Binnenkort is er nog een feestje met de collega’s en daarna is het gedaan met al dat feestgedruis. Ik hoop in ieder geval dat ik nog lang kan genieten van mijn pensioen”, aldus de afscheidnemende directeur.

Rik Dekens wordt opgevolgd door Filip Van Eeckhout die ook al meer dan 25 jaar voor de gemeente werkt. Hij neemt de administratieve leiding van de gemeente- en OCMW- diensten op zich als algemeen directeur.

(EVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier