Directeur Michele Desmet neemt afscheid van De Korenbloem: “Met een gerust hart”

Nu Michele Desmet met pensioen gaat wil ze zich als vrijwilliger verdienstelijk maken. (foto EDB)©ELS DELEU
Nu Michele Desmet met pensioen gaat wil ze zich als vrijwilliger verdienstelijk maken. (foto EDB)©ELS DELEU
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Michele Desmet (62) uit Menen nam afscheid van woonzorgcentrum De Korenbloem, dat onder haar leiding uitgroeide tot een volwaardige organisatie in de regio Kortrijk. Ze heeft er ook altijd over gewaakt dat er een goede relatie was met de buurt.

In 1978 had een tiental onbevreesde enthousiastelingen uit de brede liberale hoek het idee om in het gerenommeerde privéziekenhuis van dokter Lauwers een ‘rustoord voor valide bewoners’ in te richten. Het kreeg de naam De Korenbloem. De eerste bewoners namen er in maart 1979 hun intrek.

Veel enthousiasme

In november 1979, toen het ‘rustoord’ nog maar zes maanden open was, ging Michele Desmet er als 21-jarige pas afgestudeerde maatschappelijk werkster aan de slag. “Ik kreeg een BTK-contract van twee jaar”, vertelt ze. Na zes maanden werd de toenmalige directrice ziek en verving Michele haar. Michele startte met weinig ervaring maar met heel veel enthousiasme. Ze bleef haar hele loopbaan bij De Korenbloem en werd er uiteindelijk algemeen directeur.

Gedurende de 41 jaar die Michele in De Korenbloem werkte, is er heel veel veranderd. “Toen ik hier begon waren er amper 14 valide bewoners”, herinnert ze zich. “Vandaag zijn er meer dan 200 bewoners.”

Micheles opleiding als maatschappelijk werkster speelde ook mee in haar beleid: “In de jaren 80 bevond De Korenbloem zich in de meest verouderde buurt van Kortrijk. Volgens mij had ons gebouw veel potentieel en dat wou ik ook ten dienste stellen van de buurt. Waar nu gevraagd wordt – buiten coronatijden uiteraard – dat woonzorgcentra integreren in de buurt, waren wij daar al van in 1982 mee bezig. Ondertussen is ‘de villa’ op het domein gerenoveerd om te kunnen fungeren als lokaal dienstencentrum.

Stevige groei

De Korenbloem startte ook met een gezins- en bejaardendienst aan huis, een poetsdienst, een uitleendienst, pedicure… Die thuiszorgdiensten gingen later over naar Gezin en Solidariteit. Ondertussen kan je er ook terecht voor dagverzorging. “We hadden enkele kamers over en gebruikten die om kortverblijf aan te bieden, nog voor hier enige vorm van wetgeving voor was. Vandaag telt De Korenbloem al drie dagverzorgingscentra voor telkens een specifieke doelgroep. We bouwden voorts 40 assistentiewoningen en naast het hoofdgebouw dat 22 jaar geleden gebouwd werd en waar 87 residenten verblijven, kwamen er de laatste jaren nog twee nieuwe gebouwen bij voor telkens 45 residenten. Bij het residentieel verblijf ligt de focus vooral op kleinschalig genormaliseerd wonen.”

Ondanks haar vele verwezenlijkingen en de groei van De Korenbloem onder haar directeurschap blijft Michele zeer bescheiden.

Vrijwilligerswerk

Michele zal De Korenbloem uiteraard missen. “Ik ben ervan overtuigd dat we – met vallen en opstaan – mooie dingen konden doen. Het bestuur van De Korenbloem bood me kansen om ideeën uit te werken. Maar ook de collega’s inspireerden me, ik kon projecten in het buitenland bekijken en kon rekenen op goeie medewerkers. Ik laat De Korenbloem met een gerust hart achter. Kristof Claeys, het bestuur, het managementteam en alle medewerkers zijn klaar voor de vele uitdagingen die nu voor de deur staan in de zorg voor ouderen!”, zegt ze overtuigd.

Nu ze met pensioen gaat, zal Michele meer tijd hebben voor haar familie. Ze is getrouwd, heeft twee dochters en drie kleinkinderen. Ze zal ook wat intensiever bezig zijn met haar lessen Spaans. Vroeger is Michele met haar gezin verschillende keren naar Afrika geweest om er te helpen bij projecten van Origo, waarbij onder meer waterpompen gerealiseerd werden in Burkina Faso. “Samen met mijn man – die wel nog drie jaar moet werken – wil ik me inzetten als vrijwilliger”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier