Directeur Matthias Vanderhauwaert verlaat wzc De Boomgaard

Matthias Vanderhauwaert, directeur van wzc De Boomgaard, kiest voor een nieuwe uitdaging. (foto pco)©Philippe Corneillie
Matthias Vanderhauwaert, directeur van wzc De Boomgaard, kiest voor een nieuwe uitdaging. (foto pco)©Philippe Corneillie
Redactie KW

Directeur Matthias Vanderhauwaert verlaat halfweg juni het woonzorgcentrum De Boomgaard in Langemark. Hij gaat voor een nieuwe zorguitdaging in Menen. “Deze campus in Langemark is klaar voor de toekomst”, vertelt Matthias.

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar stond een vacature open voor ‘hoofd intern verzelfstandigd agentschap’ in Menen. Matthias Vanderhauwaert kwam als beste uit de selectie. “Het zorgbedrijf telt twee woonzorgcentra, drie lokale dienstencentra, drie groepen assistentiewoningen, een voorziening voor mensen met een mentale beperking en een thuiszorgcentrum. Er werken 350 mensen. Ik vond een job met nog meer diepgang en een verruimde blik op de zorg”, verduidelijkt Matthias zijn beslissing.

De Jonkershovenaar startte destijds bij dienstenbedrijf Den Trein. “In het begin van mijn carrière was ik geboeid door veiligheid. Ik combineerde de taak van veiligheidsambtenaar met directeur van het woon-zorgcentrum. Zorg ligt me heel nauw aan het hart. Je kunt voor de mensen een verschil maken. Vaak komt een woon-zorgcentrum negatief in het nieuws. Je verliest de regie van je eigen leven. Het is ook voor velen een drempel. Het is belangrijk hen een kwalitatief thuisgevoel te bieden. Bovendien heb ik altijd een boontje gehad voor het openbaar bestuur. Je werkt met middelen van de gemeenschap en daarin vind ik zorgtoegankelijkheid voor iedereen een belangrijk gegeven. Een openbaar bestuur kan ook kwalitatieve regels bewaken en een regulator betekenen van prijszetting.”

Sterk team

“Langemark-Poelkapelle is dankzij de uitbreiding van het woon-zorgcentrum gewapend voor de toekomst. De babyboomgeneratie die eraan komt, zal straks perfect opgevangen kunnen worden. Uiteraard is dit geen referentiejaar. Wij waren gelukkig goed gewapend tegen het virus met persoonlijke beschermingsmiddelen om de strijd aan te gaan.”

“Nieuwe job biedt een verruimde blik op de zorg”

Matthias Vanderhauwaert verlaat zijn huidige functie met een dubbel gevoel. “Er is nog veel werk hangende met de uitbreiding van het woon-zorgcentrum, een nieuwe locatie voor het lokaal dienstencentrum en het centrum voor dagverzorging. Organisatorisch hebben we grote stappen voorwaarts gezet. Het zelfstandig werken van de medewerkers is erg verruimd. We hebben een sterk team. Vijf jaar geleden was dat wel anders. De start van mijn job als directeur was ook niet de gemakkelijkste periode. De privatiseringsgedachte leefde heel erg en was diepgaand. Van die contacten tot samenwerking hebben we ook geleerd hoe het niet moet. In die context was het belangrijk om daarna de neuzen in de juiste richting te brengen.”

Terug naar de Leie

“Wanneer ik hier afscheid neem, zal ik altijd met enthousiasme blijven vertellen over het werk dat we hier samen hebben verzet. De campus is klaar voor de toekomst”, aldus Matthias, die uitkijkt naar een zorgfunctie in een stedelijke omgeving. “Ik keer terug naar mijn geboortestreek aan de oevers van de Leie, maar ik blijf wel in Jonkershove wonen.” (pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.