Directeur huisvestingsmaatschappij De Leie in Wervik ontslagen

Directeur Maxime Christiaen communiceerde als directeur zelden of nooit naar de buitenwereld toe. © LVW
Redactie KW

Heel verrassend nieuws bij de sociale huisvestingsmaatschappij De Leie met administratieve zetel in Wervik. Directeur Maxime Christiaen (57) kreeg er zijn ontslag. Meteen komt een einde aan een samenwerking van 31 jaar.

“Redenen voor het ontslag zijn helaas uiteenlopende zienswijzen in verband met de toekomst en de interne werking van de vennootschap”, aldus voorzitter Steve Dejan. Sociale huisvestingsmaatschappij De Leie heeft haar patrimonium verspreid over verschillende gemeenten. Het gaat om bijna 1.300 huurwoningen verdeeld over Geluwe, Wervik, Kruiseke, Avelgem, Outrijve, Bossuit, Mesen, Wijtschate en Kooigem.

Het ontslag van de directeur is een beslissing van de raad van bestuur die bestaat uit 13 leden met vertegenwoordigers van de stad Wervik (3), gemeente Avelgem (3), stad Mesen (1), gemeente Heuvelland (1), stad Kortrijk (1), OCMW-Wervik (1), provincie West-Vlaanderen (1) en de particuliere sector (2).

Maxime Christiaen had de leiding over een achttal bestuursleden. De afgelopen jaren is er nogal wat personeelsverloop geweest. “We willen Maxime Christiaen uitdrukkelijk bedanken voor de heel constructieve en trouwe samenwerking tijdens de voorbije 31 jaar”, aldus Steve Dejan. “De raad van bestuur wenst hem in elk geval veel succes toe in zijn toekomstige carrière.”

“In een belangrijke mate heeft hij bijgedragen tot onder meer de ingrijpende sanering en reorganisatie van de cvba De Leie vanaf zijn indiensttreding in 1990 en de volledige vervangingsnieuwbouw van de wijken Oud Park, Nieuw Park in Wervik en Carré in Geluwe.”

Renovatie

“Daarnaast is er ook de renovatie van een 600-tal andere woningen, die ondertussen al voor 80 procent is voltooid. Het aanbod aan kleinere woongelegenheden voor alleenstaanden, senioren en andersvaliden werd verhoogd. Tenslotte was er de realisatie van diverse verkavelingen in Wervik, Mesen, Heuvelland en Avelgem. Hierdoor kunnen alle huurders nu beschikken over een degelijke, aangepaste en comfortabele woning, die ook voldoet aan alle normen inzake veiligheid en comfort.”

Maxime Christiaen is de zoon van wijlen stadssecretaris Jacques Christiaen. Hij communiceerde als directeur zelden of nooit naar de buitenwereld toe. Hij was in zijn functie een pure bureaucraat. “Hij heeft zich steeds ten volle ingezet voor cvba De Leie en heeft daarbij ook altijd geprobeerd om op een strenge maar rechtvaardige manier de belangen van de vennootschap te behartigen”, aldus de voorzitter.

“Onze directeur blijft nog in dienst tot 1 september om de lopende zaken over te dragen aan de stafmedewerkers om de continuïteit te garanderen. We zullen een vacature uitschrijven en er volgt een examen. Wie weet is er iemand intern die zich geroepen voelt om deel te nemen aan het examen.”

Geen fusie

Voorzitter Steve Dejan ontkent dat er wordt nagedacht over een fusie met een andere sociale huisvestingsmaatschappij. “Door de regiovorming in Vlaanderen is er heel veel aan het bewegen maar het is zeker niet onze bedoeling om een fusie aan te gaan of daarover gesprekken te voeren. Ons patrimonium in Wervik, Geluwe en Kruiseke is voldoende groot om als volwaardige huisvestingsmaatschappij verder te gaan.”

Zowel de raad van bestuur als Maxime Christiaen betreuren het einde van de jarenlange samenwerking. Beide partijen wensen geen verdere verklaringen af te leggen. Maxime Christiaen en Steve Dejan gaven in oktober vorig jaar op de fysieke gemeenteraad in de stadszaal Oosthove een toelichting over hun beleid. Het was de allereerste keer dat dit door de directeur en de voorzitter gebeurde. (Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier