https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Directeur Hotelschool Ter Duinen Koksijde wordt vanaf 2022 ook pastoor van de pastorale eenheid Ster der Zee

Peter Verbeke. © (Foto MVQ)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het wordt een hectisch jaar voor directeur Peter Verbeke van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Dit jaar staat alles in het teken van de 75ste verjaardag van de hotelschool, maar vanaf nu bereidt hij zich voor op zijn bijkomende functie als pastoor van de pastorale eenheid Ster der Zee in Koksijde die hij vanaf 1 januari 2022 zal waarnemen.

“Ik ben niet over één nacht ijs gegaan toen het bisdom mij heeft gevraagd of ik die nieuwe functie als pastoor van de pastorale eenheid Ster der Zee wilde aanvaarden”, zegt Peter Verbeke. “Ik heb dit voorstel grondig in overweging genomen, maar het is ook zo dat je als priester ooit gehoorzaamheid hebt aan de bisschop. Dat betekent niet dat je alles slaafs moet volgen, en de toekomst houdt ook een nieuwe visie op het pastoor zijn voor ogen. Als ‘nieuwe’ pastoor heb je vooral een coördinerende functie, ook beleidsmatig. Dat geldt ook in de hotelschool. Ik ben hier ook niet de directeur die alles doet!”

“De pastoor anno 2021 is niet meer de pastoor van weleer. Vroeger was een pastoor verantwoordelijk voor één parochie, en daar deed hij alles voor. Vandaag heeft een priester meerdere parochies onder zijn hoede, en die evolutie zet zich door. Ik wil mee helpen nadenken over de toekomst, maar ik ben ook niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Als ik zie hoeveel tijd ouders in hun kinderen steken, dan kan ik, die zelf geen kinderen heeft, ook mijn tijd besteden aan mijn ‘schoolkinderen’ en mijn parochianen. We zullen wel zien hoe alles concreet in zijn werk gaat, maar de vraag is ook wel: welke verwachtingen koestert men?”

“Ik sta er ook niet alleen voor. De periode tot januari wordt nu overbrugd door een aantal andere pastoors nu priester Devos afscheid heeft genomen. De parochie valt niet in duigen! Het gaat erom dat alles goed wordt gecoördineerd. Ik hoor dat er hier een goede gemeenschap is. Natuurlijk zal de pastorale eenheid rekening moeten houden met mijn andere functie als directeur van de hotelschool. We zullen ook in de school moeten herzien wie welke verantwoordelijkheden zal nemen. Dat is kwestie van delegeren. Ik heb nu enkele maanden de tijd om het pad te effenen en met iedereen te spreken. Het voordeel is dat ik de voorbije zes jaar al heel veel mensen heb leren kennen, en dat geeft me een voorsprong. In elk geval begin ik aan mijn nieuwe functie met volle overtuiging!”

De benoeming van Peter Verbeke ontlokt bij priester Stephan Houtman van De Panne toch enkele bedenkingen: “Beide benoemingen fulltime combineren lijkt me toch een bijzonder zware om niet te zeggen onrealistische combinatie. Ofwel onderschat de bisschop de taak van een directeur ofwel onderschat hij de taak van een pastoor. We weten ook dat de parochie op korte termijn nog verder zal uitbreiden naar Nieuwpoort. En de tijd van de fulltime medepastoor is voorbij. Dat doet voor mij niets af van de bijzondere kwaliteiten van Peter, maar ook de beste atleten moeten kiezen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten