Directeur Dirk Bradt neemt afscheid van St-Lutgartschool en Acaciaschool

© SB
Redactie KW

Net voor de krokusvakantie namen de leerlingen en leerkrachten van basisschool Sint-Lutgart en Acacia afscheid van hun directeur. Dirk Bradt gaat met pensioen. Woensdag werd hij verrast met een feest in ‘t Kerelsplein.

Drieëntwintig jaar lang stond Dirk Bradt (61) aan het hoofd van de Vrije Basisschool Sint-Lutgart in de Dr. Delbekestraat en van de afdeling in de Acaciastraat. “Ik heb bijzonder veel geluk gehad om steeds met een zeer goed team te kunnen samenwerken. Eerlijk is eerlijk, de meeste van de collega’s heb ik zelf kunnen aannemen en uitkiezen. Ik vind van mezelf dat ik altijd een goede neus heb gehad om geschikte onderwijsmensen te selecteren. Dat heeft geleid tot een zeer hechte ploeg, je mag het zelfs een vriendenkring noemen.”

Die 47 personeelsleden waaronder 36 leerkrachten namen met de leerlingen woensdag afscheid van de directeur. “We hadden met de twee afdelingen een carnavalsfeestje gepland in ‘t Kerelsplein. Groot was natuurlijk de verrassing toen ik deze morgen naar een oldtimer werd geleid. Tegen een slakkengangetje ging het, met alle leerlingen en leerkrachten in het kielzog én met politiebegeleiding, naar de Acaciaschool. Daar stond ook mijn echtgenote mij op te wachten. Het hele programma van het carnavalsfeest was doorspekt met links naar mijn afscheid.”

School als afspiegeling van maatschappij

“Eigenlijk ben ik een inwijkeling uit Oost-Vlaanderen. Ik heb tien jaar les gegeven in het college van Melle maar de liefde bracht me naar Roeselare waar ik eerst nog zeven jaar heb les gegeven en nadien directeur werd.”

Net vandaag laten schooldirecteurs in de pers van zich horen. “En terecht! Er wordt van ons en van ons personeel steeds meer gevraagd maar er staan geen middelen tegenover. Ik heb trouwens mijn twee scholen de voorbije jaren fel zien veranderen. Er was niet alleen de instroom van heel wat anderstalige kinderen maar we werden ook meer en meer geconfronteerd met kansarmoede en ontwrichte gezinnen waar kinderen het moeilijk hebben. In die zin is onze school een perfecte afspiegeling van de hedendaagse maatschappij. Deze maatschappelijke wijzigingen hebben ervoor gezorgd dat wij hier op school een tandje moesten bijsteken maar we hebben dat altijd met plezier gedaan.”

Directrice Conny

Dirk Bradt verlaat zijn school net na de krokusvakantie en wordt dan meteen opgevolgd door Conny Declerck uit Aarsele. “Zij zal zeker de nodige steun vinden bij juf Sofie die de laatste jaren het directeurschap met mij deelde. Sofie wou echter niet fulltime mijn job overnemen. Daarvoor geeft ze nog veel te graag les.”

En is directeur Dirk nu ook klaar voor het zwarte gat? “Daar bestaat weinig kans toe. Er zijn zoveel dingen die ik de voorbije jaren heb moeten laten liggen. De job van directeur gaat altijd verder buiten de schooluren. Ik wil zeer graag weer meer gaan sporten en ik heb een dochter met bouwplannen en ik hoor dat ik ook daar wordt ingeschakeld. Dus tijd om me te vervelen zal er zeker niet zijn“, besluit Dirk Bradt. (BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier