Directeur Bedrijvencentrum Waregem met pensioen na 30 jaar: “Altijd mooi spaarpotje gehad”

Administratief medewerker Stéphanie Deeren en directeur Marleen Goossens-Demuynck aan het Bedrijvencentrum in de Kalkhoevestraat. © DJW
Redactie KW

Marleen Goossens-Demuynck, al dertig jaar lang als directeur het gezicht van het Bedrijvencentrum aan de Kalkhoevestraat, gaat net voor de grote vakantie met pensioen. Textielondernemer Manu Tuyttens van Concordia Textiles volgt haar op. Tijd voor een terugblik met de afscheidnemende directeur, die er van het begin bij was.

“Over die hele periode van dertig jaar zijn hier een tweehonderdtal zaakvoerders, firma’s en bedrijven begonnen“, steekt Marleen Goossens-Demuyck van wal. “Eens voldoende ingewerkt en ondervonden of het zou lukken met hun zaken, begonnen ze te denken aan uitbreiding en gingen investeren in eigen gebouwen. Wat uiteindelijk ook de bedoeling is van het Bedrijvencentrum: zorgen dat beginners zeker op administratief vlak honderd procent ondersteuning krijgen, zodat ze zich kunnen ontplooien. Al wat ze hier moeten doen is een lokaal, een ruimte of een kantoor afhuren. In de beginjaren was dat beperkt in tijd. Nu is dat niet meer het geval.”

Elke uitbreiding gebeurde met eigen middelen, een unicum

“Het zijn de toenmalige Jaycees van Waregem die aan de basis lagen van wat het Bedrijvencentrum zou worden”, blikt Marleen terug. “Zij vonden dertig jaar geleden de tijd rijp om jonge ondernemers steun te bieden, starters die nood hadden aan ruimte en eerst wilden proefdraaien. Zelf was ik toen al vijf jaar aan de slag in het Bedrijvencentrum van Wevelgem. Jaycees Waregem kwam mij toen vragen of ik niet naar Waregem wilde komen, om mee het project te helpen realiseren. Zo kwam ik naar het complex aan de Kalkhoevestraat. Daar ben ik ook tot op vandaag op post gebleven.”

43 ruimtes

Het complex aan de Kalkhoevestraat omvat 43 ruimtes, waarvan er momenteel 32 zijn ingenomen. Dat gaat over loodsen, opslagruimtes en kantoren. Centraal staat de onthaalbalie waar Stéphanie Deeren bezoekers, zaakvoerders en klanten onthaalt. Voor het onderhoud van het gebouw is er Patricia Toye, die ervoor zorgt dat alles er elke dag kraaknet bijligt.

Bart Coene en Pedro Delecluyse van New Classic Homes zijn heel tevreden over de service die het Bedrijvencentrum ze biedt.
Bart Coene en Pedro Delecluyse van New Classic Homes zijn heel tevreden over de service die het Bedrijvencentrum ze biedt.© DJW

“Bij ons heb je een grote verscheidenheid aan firma’s”, aldus Marleen. “Onder andere een interieurarchitect, een firma van kleine elektrotoestellen, een zaak gespecialiseerd in special effects voor theater en film en een bedrijf dat focust op transportbanden. Onlangs verwelkomden wij zelfs een firma uit Noord-Frankrijk die het beter vond om van hieruit te werken.”

Al die tijd heeft het Bedrijvencentrum zichzelf weten te bedruipen. Van geen enkele overheidsinstantie kreeg het financiële steun of subsidies. In vergelijking met gelijkaardige starterscentra in Vlaanderen is dat een unicum.

“Wij zorgen voor optimale service en dat loont”, meent Marleen. “Met de opbrengst uit verhuur van de ruimtes hebben wij altijd een mooi spaarpotje weten aan te leggen. Dat was nodig voor een eerste uitbreiding in 1994. Een tweede volgde in 2006 en de derde in 2014. Telkens met eigen middelen.”

Onder andere Bart Coene en Pedro Delecluyse kwamen met hun projectontwikkelingsfirma en bouwpromotor New Classic Homes 2,5 jaar geleden naar de Kalkhoevestraat. Eerst werkte Bart Coene jaren thuis maar sinds hij een medewerker aanwierf, is zijn firma nu gehuisvest in het Bedrijvencentrum.

Afspreken

“Het werd thuis veel te krap om te kunnen voortdoen”, dixit Bart Coene. “Zelf ben ik al 25 jaar bezig in de sector. Maar door voortdurende groei moest ik op zoek naar een andere plek. Ik kwam uiteindelijk in het Waregems Bedrijvencentrum terecht, waar wij ons met New Classic Homes bijzonder goed voelen. Goede service en zeker ook uitstekende ligging vlakbij de E17. Ons werkgebied is Zuid-West-Vlaanderen en zeker ook Henegouwen. Vanuit Waregem bereiken wij heel vlot de bestemming van onze klanten. Tegelijk is het hier makkelijk afspreken met wie een beroep op ons wil doen. Vergeleken met Wakken bijvoorbeeld, waar ik woon, is dat al heel wat moeilijker om van en naar de klanten te rijden.”

Goede ligging

Ook Sofie Deketele van Proludic, gespecialiseerd in ontwerp en inrichting van speelpleinen, is fan van het Bedrijvencentrum. “Ik begon in Desselgem maar zit nu sinds 2015 hier. Ik huur een grote ruimte om al mijn zaken te doen. Ook voor mij is de ligging nabij de E17 heel belangrijk. Ik ben blij dat ik indertijd besliste om naar hier te komen.” (Jan Decock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier