Diploma’s van de Techniekacadamie in Deerlijk uitgereikt

In het buurthuis De Statie vond de officiële uitreiking plaats van de diploma’s van de Techniekacademie.

© MV

De Techniekacademie liep dit jaar van januari tot mei. In twee groepen konden jongens en meisjes van het vijfde en zesde leerjaar terecht voor elf praktische workshops en een bedrijfsbezoek. Met het project willen de initiatiefnemers jongeren stimuleren om te kiezen voor een technische en wetenschappelijke loopbaan. Samen met vrienden konden de deelnemers allerlei zaken beleven en uitproberen.

Ze maakten kennis met technologisch gereedschap en nieuwe materialen en ontdekten dat techniek en technologie overal om ons heen zijn. De Techniekacademie was een samenwerking tussen de gemeente Deerlijk en de Hogeschool VIVES. Ook verschillende lokale bedrijfspartners en de provincie West-Vlaanderen verleenden hun medewerking. Professionele techniekmentoren stonden in voor de begeleiding.

Dat de Techniekacademie impact heeft, blijkt uit de bachelorproef van VIVES-studenten Sociaal Agogisch Werk. Kinderen hebben na hun deelname aan de Techniekacademie meer ambitie om zelf een technische job te doen en gaan ook minder genderstereotiep denken over techniek. De kinderen werden uitgedaagd en maakten zes concrete projecten. Ze maakten een periscoop, een memohouder, badproducten en een deurmatalarm, ze programmeerden een zelfrijdend wagentje en bouwden een flatgebouw met een windturbine. Ze gingen ook op bedrijfsbezoek bij ESTL in de Wafelstraat. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in optimalisatie van verpakking, homologatie, vermoeiingstesten, engineering, schadereductie, testapparatuur…

“Techniek is ook voor meisjes”

Caroline Van Wonterghem.
Caroline Van Wonterghem.© DRD

“We hebben geregeld technieklessen op school en die bevallen mij enorm”, stelt Caroline Van Wonterghem. Samen met papa Geert, mama Marijke Degezelle en zus Charlotte woont ze aan de Gaaistraat. Zij zit in het vijfde leerjaar van de basisschool Belgiek. “We maakten kennis met nieuwe materialen en leerden verfijnd te werken. Die periscoop was heel tof. Volgend schooljaar kan ik nog eens deelnemen aan de Techniekacademie, maar dat zal allicht niet lukken. Ik doe aan volleybal, volg notenleer, speel gitaar en wil nog typeles gaan volgen. Mijn dagen zijn zo al goed gevuld, maar die technieklessen zijn een echte aanrader.”

“Techniek boeit mij enorm”

Nand Villers.
Nand Villers.© DRD

“Ik vind techniek heel leuk”, stelt Nand Villers. Hij woont samen met vader Koen Villers, mama Ellen Geselle en zus Fenne aan de Waregemstraat in Deerlijk. Hij zit in het vijfde leerjaar van de basisschool De Beuk. “Mijn papa is techniekleraar in Gent. Misschien is daar ook wel een reden te vinden voor mijn interesse in techniek… (lacht). We kregen altijd wat theorie bij de verschillende projectjes, maar dan was het vooral aan de slag gaan met verschillende materialen en gereedschappen. Het deurmatalarm met doorgangstester was tof. Handig als je niet wilt dat onverwachte bezoekers je kamer binnenkomen… Maar het was eigenlijk allemaal heel leuk.” (DRD)

(DRD)

De cursisten van de techniekacademie kregen allemaal een diploma overhandigd. (Foto MVD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.