Dion D’Hoop van duikschool Galathea uit Tielt: “Mensen die niet duiken, beseffen niet wat ze missen”

Na meer dan 40 jaar duiken is Dion D'hoop het boegbeeld van duikschool Galathea. (Foto KM)
Redactie KW

Met al veertig duikjaren op zijn teller mag Dion D’Hoop als boegbeeld gezien worden van duikschool Galathea. Graag zet de voorzitter de deuren van de duikschool open voor iedereen die wil kennismaken met de wondere wereld onder water.

“Ik ben van de generatie die opgegroeid is met documentaires van commandant Jacques-Yves Cousteau”, start Dion D’Hoop zijn verhaal. “Hij heeft in de jaren 60 de onderwaterwereld binnengebracht in de huiskamers en liet er iedereen van meegenieten. Toen mijn broer, die tien jaar ouder is dan ik, begon te duiken, mocht ik mee. We spreken over 1968. Toen wist ik het: dat wilde ik later ook doen. Ik begon te duiken in 1978. In die tijd heb ik me opgewerkt tot duikinstructeur en ik bezit momenteel het hoogst mogelijke brevet dat men kan bekomen.”

Met al vele jaren op je teller heb je waarschijnlijk al veel mooie locaties aangedaan, maar is er een plaats die er voor jou persoonlijk uitspringt?

“De duikplaats die er bij mij uitspringt in België is ongetwijfeld ‘de Put van Ekeren’ nabij Antwerpen. Het is een heel mooie duikplaats met een uitbundige fauna en flora. Een keuze maken uit het buitenland is heel moeilijk. Iedere oceaan of zee, waar ook ter wereld, heeft zijn charmes en uitzonderlijkheden. Maar als ik toch een keuze moet maken, geef me dan maar de Filipijnen en de Indonesische eilanden. Duiken in die landen is zoals springen in een kleurboek. Je vindt er alles, van klein naar groot en in alle kleuren van de regenboog.”

De duiksport valt niet zonder risico’s te beoefenen. Heb je al een nare ervaring gehad?

“De duiksport is een sport waarbij je respect moet hebben voor de natuur en zijn omgeving en vooral weten waar de grenzen liggen. Wanneer je een loopje neemt met de natuurlijke krachten en fenomenen van het water, loop je vroeg of laat tegen de lamp. Stromingen en koude zijn de grootste vijanden van de duiker. Uiteraard en spijtig genoeg heb ik al nare ervaringen meegemaakt, maar in de meeste gevallen was een menselijke fout de oorzaak. Toch mag je stellen dat de duiksport op zich een veilige sport is, zolang je je maar aan de aangeleerde regeltjes houdt. Overschat nooit jezelf en daag de natuur niet uit!”

“Na een rustige, mooie duik kom je telkens als herboren uit het water”

Waaraan denk je als je onder water bent?

“Eigenaardig, maar onder water denk je aan niets. Je wordt zo opgeslorpt door de fauna en flora dat je eigenlijk al je dagelijkse beslommeringen en alles wat rondom jou gebeurt boven water onbewust vergeet. Na een rustige, mooie duik kom je telkens als herboren uit het water.”

Waarom zou je de duiksport aan iedereen aanraden?

“De duiksport is een sport waarbij je de natuur nog in al zijn zuiverheid kan bewonderen. Het toont de schoonheid van de wereld onder water. Mensen die niet duiken, beseffen niet wat ze missen en wat er allemaal te zien is onder dat wateroppervlak. Zelfs met de mooiste verhalen, foto’s en films kan je maar een tipje van de sluier oplichten. Niets kan weergeven zoals het er in het echt uitziet. Alleen door er zelf aanwezig te zijn, kan je al dat moois in al zijn glorie aanschouwen en in je opnemen.”

Wat moet iemand doen die na het lezen van dit artikel meer wil weten over de duiksport en in het bijzonder over duikschool Galathea?

“Iedere donderdagavond is er training in het gemeentelijk zwembad van Tielt van 20.15 tot 21.15 uur. Men mag er gerust langskomen om inlichtingen te vragen of om eens een training mee te volgen. Een telefoontje of mailtje volstaat om ons in te lichten dat we iemand mogen verwelkomen. Leren duiken kan bij ons vanaf 12 jaar en iedereen is van harte welkom. Men kan starten met een initiatiekaart van 25 euro en die geeft recht op drie lessen, op te nemen naar keuze. In die sessies worden de eerste basisvaardigheden van het duiken aangeleerd en kan je al eens proeven van het duiken met een duikfles en genieten van de gewichtloosheid waarmee je door het water kan glijden.”

Meer info bij Dion D’Hoop op 0475 97 82 39 of via dion.dhoop@telenet.be. Je kan de duikschool ook terugvinden op Facebook als je ‘@DuikschoolGalatheaTielt’ intikt.

Privé

Dion (58) woont met Rita Baetens in Waregem. Ze hebben twee zonen en drie kleinkinderen.

Loopbaan

Dion werkte bij de spoorweg en is sinds 2015 met pensioen.

Vrije tijd

Reizen naar exotische landen waar hij zijn passie, waterfotografie, uitoefent. Daarmee won hij al meerdere (inter)nationale prijzen. Als hij niet met de duiksport bezig is, kan je hem vinden in zijn bloementuin of horen spelen op zijn accordeon.