Dimitri en Eveline lieten kust achter zich: “We hebben het dorpsleven omarmd”

“Wie in een dorp gaat wonen, moet zich aanpassen aan de geldende gebruiken en gewoonten”, vinden Dimitri en Eveline. (foto WVH)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Nog geen duizend inwoners, maar toch een dorp uit de duizend. Dat is Avekapelle voor Dimitri Vuylsteke (37) en Eveline Depoorter (35), en hun kindjes Mila (7) en Basiel (4). “Het is hier rustig wonen, maar toch hebben we alles redelijk dichtbij. Voor de activiteiten en infrastructuur zorgen wij zelf, via het feestcomité.”

Na een moeizame huizenjacht kwamen Dimitri en Eveline in 2009 vanuit Koksijde in Avekapelle terecht. Daar stootten ze op een rijwoning met potentieel, op het einde van de doodlopende Kerkstraat. “In de eerste plaats was dit huis een stuk goedkoper dan de panden die we voorheen al aan de kust hadden bezocht. Zo hadden we nog wat budget vrij om de woning gedurende drie jaar grondig te renoveren en er onze eigen stek van te maken. Ondertussen hebben we hier samen met de kindjes het dorpsleven volledig omarmd, hoewel dat ons voorheen helemaal vreemd was”, glimlacht Eveline.

“Tijdens onze werkzaamheden kwamen de meest nieuwsgierige buren hier al door de ramen piepen. Dan hebben we ons natuurlijk meteen voorgesteld, zodat we snel ingeburgerd raakten”, verklaart Dimitri. “Zo moét je je opstellen in een dorpsomgeving, waar iedereen elkaar kent en helpt. Buiten een broodautomaat, een café en een restaurant, vind je hier namelijk geen lokale handel meer. Dan is het dus fijn dat je bij elkaar kan aankloppen als je eens iets mist in huis.”

Twee auto’s

Eveline werkt als diëtiste in het ziekenhuis in Veurne, terwijl Dimitri in Nieuwpoort de kost verdient als barman. Ze hebben dus allebei een auto nodig voor het dagelijkse woonwerkverkeer. “Dat wisten we natuurlijk toen we hier onze intrek namen. De kindjes gaan allebei in Veurne naar school, dus zij kunnen mee met mijn vrouw. Voor hun hobby’s spreken we met andere jonge ouders uit de buurt af om te carpoolen. Ook boodschappen halen we meestal in Veurne, of in Pervijze. Uiteindelijk zitten wij vrij snel op de autosnelweg, dus dat valt best mee. Langs de andere kant voel je de drukte meteen van je afglijden als je op de terugweg van het werk de E40 verlaat en via de binnenbaantjes de dorpskern tegemoet rijdt”, vindt Dimitri.

Zeven jaar geleden startten we met zeven vrouwen een feestcomité

Hij kan echt van de rust genieten en de kinderen maken volop gebruik van de autoluwe speelstraten. Eveline zorgt er dan weer voor dat het geen doodse boel wordt. “Zeven jaar geleden besloten we met zeven vrouwen om een feestcomité op te richten. Sindsdien organiseren wij een zestal vaste activiteiten per jaar, zoals de ladiesnight, het dartstoernooi en het bal van Avekapelle. Enerzijds zamelen we zo geld in, dat we anderzijds weer uitgeven voor de nieuwjaarsreceptie, de paasactiviteit en het bezoek van Sint-Maarten. Tot onze eigen verbazing kwamen daar vorig jaar bijna vijftig kinderen op af, wat aantoont dat onze deelgemeente een forse verjongingskuur doormaakt”, merkt ze.

De vereniging is ook de spreekbuis voor de plaatselijke politici. “We hebben een goeie band met het stadsbestuur, dat oor heeft naar onze noden en wensen”, stelt Eveline. “Op het terrein bij De Barakke, ons dorpslokaal achter de kerk, staat sinds vorig jaar een nieuw speeltoestel. Daar kwamen op onze vraag ook picknicktafels. De zaal zelf werd toen nog opgefrist met nieuw sanitair en een bar, maar is eigenlijk aan vernieuwing toe.”

“Nog een werkpunt is bijvoorbeeld de verkeersveiligheid. De recente zebrapaden zijn al een grote verbetering en er wordt geïnvesteerd in nieuwe fietspaden, maar momenteel missen we nog straatverlichting. Als die er zou komen, kunnen de kinderen later met de fiets naar school.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.