Dimitri en Eline Cornette plaatsen eigen windmolen: “Slechts 15 meter hoog”

De familie Cornette is bijzonder tevreden met hun eigen windmolen.© MDP
De familie Cornette is bijzonder tevreden met hun eigen windmolen.© MDP
Redactie KW

Sinds kort zorgt een windmolen op de hoeve van Dimitri Cornette en Eline Parent in Krombeke voor elektriciteit. Ze zijn de zoveelste in een lange rij landbouwers uit onze regio die voortaan hun eigen energie opwekken. “We wisten vlug dat dit een meerwaarde zou zijn voor ons bedrijf.”

Voor een gewoon huisgezin wordt gesproken van zowat 3.000 à 4.500 kWh elektriciteitsverbruik per jaar. Op een hoeve met veel dieren en groenten spreekt men al vlug van een veelvoud daarvan. Op de hoeve van Dimitri Cornette en Eline Parent, beiden 30 en met tweejarig dochtertje Imke, langs de Stavelestraat in Krombeke, wordt er aan varkensteelt gedaan. Daarnaast is er heel wat land voor gewone veldgewassen, maar ook bloemkolen, ajuinen en spruitjes. “Normaal hebben we jaarlijks zo’n 70.000 kWh elektriciteit nodig”, vertelt Dimitri. “Mijn ouders installeerden in 2009 en 2012 al zonnepanelen, en met de windmolen erbij zouden wij nu op jaarbasis aan zowat de helft of 35.000 kWh kunnen geraken. Daarnaast mogen we blij zijn dat er eigenlijk niet zo veel pieken of laagtes zijn inzake gebruik. Tijdens de zomerse maanden hebben we veel elektriciteit nodig voor de koeling van de varkens, naar het najaar toe is er dan meer natuurlijke koeling. Maar in die periode hebben we dan wel meer stroom nodig voor de koeling en zeker ook de sortering van ajuinen en spruiten. Normaal gezien zullen we nooit veel elektriciteit terug op het net moet plaatsen.”

Niet storend

Sinds enkele jaren kunnen er vergunningen voor het plaatsen van particuliere windmolens verkregen worden. “Je ziet natuurlijk vooral die grote windmolens van 140 meter hoog, die kunnen wel wat produceren. Maar er bestaan ook kleinere types voor landbouwbedrijven. We wisten al gauw dat een eigen windmolen zeker een meerwaarde zou kunnen zijn voor ons bedrijf. We konden natuurlijk nog zonnepanelen bijgeplaatst hebben, maar we menen dat we met een windmolen meer opbrengst zullen hebben. Er is normaal toch wel meer wind dan zon tijdens de winterse maanden. Een paal van 15 meter hoogte met drie wieken van elk 6 meter is bovendien niet storend in de natuur. Er is amper lawaai, behalve wat zoemen, en van slagschaduw is er normaal geen sprake. Natuurlijk hebben we vooraf wel navraag gedaan bij de buren en niemand had bezwaar.”

(PC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.