Diksmuidse Koninklijke Harmonie Burgerskring is bijna 150 jaar

Marc De Keyrel, Guido Vlaeminck, Jurryt Laleeuwe, Frida Vanhoutte, Jerry Debruyne, Annelies Couvreur en Rik Hemelsoen. Ontbreken: Bart Gouwy, Peter Vlaeminck en Kris Roseeuw. (foto ACK) © type="Seq" annie callewaert
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

De Koninklijke Harmonie Burgerskring in Diksmuide bestaat dit jaar 149 jaar, bijna klaar voor een jubileumjaar. Dirigent Dirk Decae (57) zorgt er sinds 1995 voor dat iedereen in goede harmonie leuke stukken brengt die de muzikanten graag spelen en waarvan het publiek kan genieten.

Marc De Keyrel (57) is sinds 2000 voorzitter van de harmonie. De andere bestuursleden zijn ondervoorzitter Frida Vanhoutte, secretaris Rik Hemelsoen, penningmeester Kris Rosseeuw, Annelies Couvreur, Jerry Debruyne, Bart Gouwy, Jurryt Laleeuwe, Guido Vlaeminck en Peter Vlaeminck. “Momenteel hebben we 40 leden die elke vrijdag tussen 20.30 uur en 22 uur samen repeteren”, vertelt voorzitter Marc De Keyrel.

Voorzitter Marc

Marc De Keyrel is voorzitter van de KH Burgerskring in Diksmuide “Als voorzitter heb ik een coördinerende rol, maar ik beschik over een prachtig bestuur waarbij de taken goed verdeeld zijn. Bij alle activiteiten helpen alle bestuursleden van start tot einde.”

“De grootste bekommernis is om onze groep muzikanten tope houden; zien dat we onze leden kunnen behouden en op zoek gaan naar nieuwe of oud-leden. De grootste uitgaven blijven de repetities, partituren en het up-to-date houden van kostumering en instrumenten.”

Winterconcert

“Ons lokaal is gelegen in het auditorium van de Kunstacademie Kadens in Diksmuide”, vertelt dirigent Decae. “Op de repetities studeren we nieuwe stukken in en herhalen we oudere stukken. Het doel is om die te spelen voor het brede publiek. We gaan een paar keer per jaar op verplaatsing spelen, maar geven vooral concerten. Denk maar aan aperitiefconcertjes, kioskconcerten, misvieringen, ons St. Ceciliafeest, Sinksenmaandag, bij de vierdaagse van de IJzer… Ons jaar telt één uitschieter: ons jaarlijks Winterconcert.”

Ook bij deze vereniging kwam corona roet in het eten gooien. “Van maart 2020 tot half juni 2021 hebben we amper kunnen repeteren wegens de strenge coronamaatregelen. Nu zijn we allemaal blij dat we net voor de vakantie opnieuw mochten musiceren. Wel nog met voldoende afstand in een grote ruimte, met plexiglas en voldoende verluchting”, aldus voorzitter De Keyrel.

Subsidies

“Bijna alle leden zaten of stonden allemaal opnieuw met volle goesting achter hun pupiter, uitgezonderd een paar muzikanten die tijdelijk verkiezen om nog niet te komen. Spijtig genoeg hebben we tijdens de lockdown afscheid moeten nemen van onze vaste euphonium sinds jaren, Werner Verheecke. Een groot verlies voor onze harmonie.”

Over het financiële plaatje geeft penningmeester Kris Rosseeuw het volgende mee: “We hebben tijdens de stille periode van corona amper kosten gehad, maar er waren ook geen inkomsten omdat alle activiteiten verboden waren. Toch is dankzij de verdubbeling van de subsidies van stad Diksmuide onze financiële balans in evenwicht gebleven. In die periode bleven we wel contact houden met ons bestuur en onze leden, via een elektronische nieuwsbrief voor de leden en door een paar keer online bestuursvergaderingen te organiseren.”

Zoektocht naar nieuwe leden

Een probleem dat zich bij diverse harmonieën stelt is nieuwe leden werven. “Het is inderdaad ook bij ons zo dat het moeilijk is om nieuwe leden te vinden. Het is vooral niet evident om jonge leden voor de harmonie te vinden”, weet secretaris Rik Hemelsoen. “Jongeren hebben vandaag zoveel te doen, zoveel keuzes, het valt niet mee om hen te motiveren bij de harmonie te komen.”

Nieuwe leden moeten minimum één tot twee jaar instrument gevolgd hebben. “Wie zin heeft om deel te nemen aan een boeiend, gezellig muzikaal gebeuren kan contact met mij opnemen via voorzitter marc.de.keyrel@pandora.be en via 0495 22 48 96 of via de secretaris rik@hemelsoen.com, 0486 49 46 85 of langskomen op de repetitie op vrijdagavond”, zegt voorzitter Marc De Keyrel nog.

Jubileumjaar

Vroeger speelde een harmonie vaak marsmuziek, maar dat is veranderd. “Daar is inderdaad een hele verandering in gekomen. Onze dirigent Dirk Decae kent na 27 jaar het niveau van de harmonie als geen ander en zorgt iedere keer voor een programma op maat voor het Winterconcert”, vertelt ondervoorzitter Frida Vanhoutte.

De muziek op het Winterconcert varieert van klassieke meezingers tot lichte jazz of hits uit de pop- en rockwereld in een leuke bewerking of filmmuziek, muziek die iedereen kent. Het eerste optreden is de 11 novemberviering en de Ceciliaviering. Daarna volgt het Winterconcert op 11 januari in CC Kruispunt. Daarnaast zijn we gestart met de voorbereiding van ons jubileumjaar 2022 naar aanleiding van het 150 jaar KH Burgerskring. Het repeteren voor de aankomende concerten, het permanent zoeken naar nieuwe leden en het op punt zetten van onze kostumering zal onze tijd vullen de rest van het jaar.”

De KH Burgerskring volgen kan via facebook.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.