https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Diksmuidse Kajakclub De Billander ziet ledenaantal gestaag groeien

We herkennen clubsecretaris Laury Callaert, jeugdtrainer Sam Maekelberg, Louis Demolder, penningmeester Maaike Lapeirre en voorzitter Johan Vercruyce. (foto MG)©marnix goemaere diksmuide MG
We herkennen clubsecretaris Laury Callaert, jeugdtrainer Sam Maekelberg, Louis Demolder, penningmeester Maaike Lapeirre en voorzitter Johan Vercruyce. (foto MG)©marnix goemaere diksmuide MG
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

Met ruim 80 leden is Diksmuidse Kajakclub De Billander bij de grotere clubs van Diksmuide en omstreken. Al drie decennia lang ziet de gezellige familieclub het ledenaantal gestaag groeien. De Billander organiseert tal van activiteiten voor het hele gezin.

Diksmuidse Kajakclub De Billander werd in 1989 opgericht en bestaat dus al 32 jaar. Johan Vercruyce kwam zo’n 15 jaar geleden voor het eerst met de Diksmuidse kajakclub in contact. “Ik heb een lang kajakverleden”, aldus de voorzitter. “Zo was ik actief bij De Zeescouts in Oostende en speelde ik kajakpolo in competitie met de universitaire ploeg van Gent. Uiteindelijk kwam ik met De Billander in contact en ben ik stelselmatig in het bestuur gerold.”

Veel afgelast

Het zijn momenteel vreemde tijden voor verenigingen en ook bij De Billander voelen ze uiteraard de gevolgen van de pandemie. “Wij sporten voornamelijk buiten, dus in dat opzicht valt het wel deels mee. Maar ook wij kampen dus met de beperkingen qua groepsgrootte. De grootste impact was het noodgedwongen afgelasten van de eskimostages die normaal gezien in het zwembad plaatsvinden.”

Procentueel zijn we bij de grotere clubs in Vlaanderen

Ook heel wat activiteiten werden noodgedwongen afgelast. “Onze grachtentocht, de blankaarttocht, onze clubbarbecue… Allemaal dingen die niet konden plaatsvinden. Maar op financieel vlak is het heel simpel: wij zaaien naar de zak”, lacht de 45-jarige maritiem jurist uit Diksmuide. “We geven niet meer uit dan dat er binnenkomt.”

Qua ledenaantal kent De Billander al jaren een gestage groei. “Ook tijdens de pandemie werd die gestage groeitrend gewoon doorgezet. We tellen zo’n 80 leden. Procentueel gezien, in vergelijking met het aantal inwoners in de regio, zijn wij bij de grotere clubs in Vlaanderen. Er is bovendien nog groeimarge. Er is genoeg water om te varen”, knipoogt de voorzitter.

Procentueel zijn we bij de grotere clubs in Vlaanderen

De kajaksport is een toegankelijke sport voor jong en oud. “Dat zien we ook aan de samenstelling van ons ledenbestand”, bevestigt Johan. “We zien een mooie mix van jong en oud: van een paar weken oud tot 70-plussers. Ongeveer de helft is beneden de 18 jaar. Bovendien zijn er heel wat gezinnen bij onze club aangesloten. In de kano kan je de kinderen van kleinsaf meenemen. Dankzij de rustgevende bewegingen van het water vallen ze dan al eens in slaap”, lacht Johan.

Leden kunnen het hele jaar door bij De Billander terecht. “Op jaarbasis organiseren wij een 60-tal activiteiten. Die zijn overwegend op vrijdag, maar op zaterdag en zondag staan er ook af en toe toertochten op het programma. Verder gaan we af en toe op zee. Vooral de jonge gastjes vinden het super om in de branding tussen de golven te kunnen kajakken.”

Geen competitie

“Echt aan competitie doen wij niet, maar met de jeugd nemen we wel een paar keer per jaar deel aan vriendschappelijke wedstrijdjes bij de omliggende clubs. Dat draait voornamelijk om spel en plezier, maar er worden ook wel medailles uitgedeeld. Echt competitie zoals je dat soms op televisie ziet, de K1 en kajakpolo, dat doen wij niet.”

Voor de jeugd voorziet De Billander ook trainingssessies. “Daar worden de basistechnieken aangeleerd: de peddel juist vasthouden, correct in en uit leren stappen, efficiënt leren peddelen… Ook nieuwe leden gaan al heel snel met de groep het water op. Wij werken altijd vanuit het samen uit, samen thuis-principe. We hopen snel de activiteiten te kunnen hervatten. In de tweede week van september staat onze grachtentocht op het programma en we hopen alvast dat die dit jaar wel zal kunnen plaatsvinden.” (SB)

Kajakclub De Billander

Het bestuur van De Billander bestaat momenteel uit acht leden: Maaike Lappeire, Laury Callaert, Johan Vercruyce, Sam Maekelberg, Brent Coussaert, Gino Coussaert, Kathleen Van Springel en Tim Gevers. Jeugdtrainers Brent Coussaert, Sam Maekelberg en Tilde en Aude Demeyer leren de nieuwkomers alle technieken aan.

Geïnteresseerden kunnen op de website www.debillander.be of op de Facebookpagina van de club terecht. Het lidgeld bedraagt 30 euro (tot en met 7 jaar) of 60 euro (voor de rest). Verzekering en het gebruik van clubmateriaal op de activiteiten is daarbij inbegrepen. De Billander is op het bedrijventerrein Heernisse gevestigd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.