Diksmuidse Foto- en diakring De IJzer wil nieuwe start maken

Marc Notredame wil Foto- en diakring De IJzer nieuw leven inblazen. © KLD
Redactie KW

Foto- en diakring De IJzer hield in 1988 op te bestaan. Enkele leden van toen willen de club nu nieuw leven inblazen. Marc Notredame neemt hierbij het voortouw en plant nu maandag, 3 februari, een bijeenkomst voor enthousiaste amateurfotografen die in zijn verhaal willen meestappen.

Medio de jaren 70 namen enkele amateurfotografen uit Keiem het initiatief om een fotoclub op te richten. Algauw vonden ze mensen met dezelfde interesse, die een maandelijkse bijeenkomst wel zagen zitten. “Iedere vergadering werd een fotografisch en technisch onderwerp behandeld en werden de werken van de leden in een positieve benadering uitgebreid besproken”, legt initiatiefnemer Marc Notredame uit.

“Deze formule bleek aan te slaan en het aantal clubleden groeide voortdurend. Ieder jaar organiseerde de club een fototentoonstelling met diaprojectie in overvloei, in die tijd toch het neusje van de zalm. Eens aangesloten bij het West-Vlaams Verbond van Fotokringen Digitaal en bij de Belgische Federatie van Fotokringen waagde Foto- en diakring De IJzer zich aan de organisatie van een nationaal foto- en diasalon. Er waren deelnemers van over het hele land, van De Panne tot Luik. De club werd een vaste waarde in de wereld van de West-Vlaamse amateurfotografen. In 1988 kwam er echter heel onverwacht en om verschillende interne en externe redenen een einde aan de clubwerking.”

Ervaringen

Enkele enthousiastelingen uit de vervlogen tijd willen de draad nu weer opnemen. Marc Notredame is nog altijd gebeten door de fotografiemicrobe en wil heel graag de werking opnieuw opstarten. “Overtuigd van het feit dat de wereld van de fotografie grondig veranderd is, dat de analoge fotografie voor een groot stuk verlaten werd door de opkomst van de digitale technieken, dat men geen zware spiegelreflexcamera nodig heeft om een goed beeld te schieten, en dat bij de bestaande clubs in West-Vlaanderen de gemiddelde leeftijd van de leden eerder hoger is dan in de tijd van toen, willen we een levendige oproep doen aan ieder die in een gezellige, vriendschappelijke sfeer fotografische ervaringen willen delen met gelijkgestemde zielen. Dat kunnen mensen zijn die iets meer willen weten over de huidige fotografische trends of die de mogelijkheden van hun fototoestel of smartphone beter willen leren kennen en gebruiken.”

Kennismaking

De eerste kennismakingsvergadering vindt plaats op maandag 3 februari om 20 uur in oc De Kring in Keiem. “Zelf ben ik lid van de fotoclubs Kordial Ieper en Obscura Wijnendale, maar dat vraagt heel wat verplaatsingen. Afstand is niet de motivatie om in de Diksmuidse regio opnieuw te starten, wel het aanvoelen dat er in onze regio zo’n werking ontbreekt. De fotografie is intussen sterk geëvolueerd en misschien hebben amateurs wel de behoefte om samen creatief te zijn en ervaringen uit te wisselen. De infovergadering is bedoeld voor iedereen die iets meer wil doen dan gewoon maar kiekjes nemen om die dan ergens te vergeten op een of andere harde schijf van zijn of haar pc. Ik wil graag vernemen of er al dan niet behoefte is om aan clubwerking te doen, en indien dergelijke behoefte er is, wil ik weten wat de geïnteresseerde van een club verwacht. Ik zie om te beginnen een maandelijkse vergadering met diverse onderwerpen die rechtstreeks verband houden met fotografie: belichtingsdriehoek, compositie, beeldbewerking en diverse fotografische thema’s. Voor de eerste bijeenkomst nodig ik graag geïnteresseerden uit voor een korte kennismaking waarin men zijn visie en verwachtingen kenbaar kan maken”, aldus Marc Notredame tot besluit. (KLD)

Maandag 3 februari om 20 uur in oc De Kring. Info: marc_notredame@skynet.be – 0499 74 95 96.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier