Diksmuidse Blindenraad opent dienstencentrum dankzij schenking

© GUS
Redactie KW

Op een mooie dag komt Maria Thys, voorzitster van de Vlaamse blindenraad, op de markt in Herentals Sophia Elvira tegen. Ze slaan een praatje en gaan vervolgens elk hun weg. Jaren later staat er plots 900.000 euro op de rekening van de Vlaamse blindenraad: een legaat van diezelfde Sophia Elvira. In dank aanvaard, natuurlijk. Volgend jaar wil de blindenraad in Diksmuide een dienstencentrum voor blinden en slechtzienden openen.

De Vlaamse blindenraad bestaat ongeveer zestig jaar. Op vandaag zijn een veertigtal mensen lid en werken om en bij de vijftien vrijwilligers achter de schermen mee. De wortels liggen in het Antwerpse, met hoofdzetel in Vorselaar. Nu richt de zelfhulpgroep zich ook op West-Vlaanderen.

“We zochten een locatie bij de kust”, schetst Jan Luyten (61) uit Dessel. Hij regelt de financiën voor de raad. Dat doet hij beroepshalve al voor Turnhout en sinds een paar jaar ook als vrijwilliger voor de Vlaamse blindenraad. Jan is altijd slechtziend geweest en mettertijd helemaal blind geworden. “Uiteindelijk kozen we voor dit perceel, langs de Woumenweg in Diksmuide. De ligging gaf de doorslag: het is niet ver van het station en het is een geknipte uitvalsbasis voor activiteiten. Ik denk maar aan wandel- en fietstochten. Door de coronapandemie liep de bouw vertraging op, maar we mikken op 2022. Het centrum, dat we uiteraard vernoemen naar Sophia Elvira, moet een plaats worden waar blinden en slechtzienden elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten. We plannen regelmatige activiteiten in het weekend.”

Ook speeltuin voor kinderen

Het gebouw bestaat uit negen slaapkamers met een eigen badkamer. Zo kunnen de gebruikers tijdens een meerdaagse activiteit blijven overnachten. De twee keukens zijn geknipt om bijvoorbeeld kooklessen in te organiseren. Verder zijn er ontspannings- , praktijk- en leslokalen.

Buiten komt er een parcours om de techniek van het stoklopen te verfijnen. Het terrein is volledig omheind, zodat het niet alleen voor de blinde maar ook voor zijn of haar geleidehond veilig is. In de toekomst wil de raad in de naastgelegen hofstee extra les- en vergaderlokalen inrichten. Hij droomt ook van een speeltuin voor blinde of slechtziende kinderen.

“De werking moet uiteraard nog groeien, en daarvoor rekenen we op hulp uit de buurt”, geeft Jan Luyten nog mee. “We zoeken niet alleen extra geld om al onze plannen te kunnen realiseren, maar ook logistieke steun voor de inrichting van het dienstencentrum. Ik denk maar aan mensen die verlichting kunnen monteren, sanitair plaatsen of betegelen.” (Gudrun Steen)

Wie wil helpen, vindt alle nodige informatie op www.vlaamseblindenraad.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier