Diksmuide in diepe rouw: “Jan Van Acker gaf een hart aan de politiek”

© MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De Diksmuidse schepen Jan Van Acker is woensdag overleden. Enkele weken geleden kwam hij zwaar ten val toen hij in zijn tuin aan het werk was. Hij werd toen in allerijl overgebracht naar het Jan Yperman-ziekenhuis en later naar het AZ Delta in Roeselare waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden. Colllega’s en vrienden reageren verslagen.

Jan Van Acker (66) was een gewaardeerde huisarts in zijn regio en zette zijn eerste politieke stappen bij Idee Diksmuide als oppositiepartij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 behaalde hij 1.035 voorkeurstemmen. In de nieuwe legislatuur kreeg hij als schepen de bevoegdheid over Volksgezondheid, Sociale Zaken, Cultuur en Erfgoed, waar hij zelfs in een korte periode zijn stempel op drukte. Met heel veel ambitie en enthousiasme nam hij initiatieven om de cultuursector weer nieuw leven in te blazen, zoals het pop-up-theater in het voormalige zwembad De Kupe.

Tijdens de coronacrisis kon hij zijn ervaring als huisarts gebruiken om Diksmuide de juiste coronamaatregelen te laten nemen en de stad goed door de eerste golf van de pandemie te loodsen. Intussen nam hij ook maatregelen om de cultuursector weer op gang te trekken. Zo stond hij mee aan de wieg van het pop-up-theater in het voormalig zwembad De Kupe. Hij deed ook heel wat inspanningen om de werking van woon-zorgcentrum Yserheem te verbeteren.

Fantastische college en goede vriend

Eerste schepen Marc Deprez reageert: “Verschrikkelijk, vreselijk,…Geen woorden voor. Een fantastische collega, goede vriend is van mij weggerukt, afgenomen,…Je was en bent mijn luitenant! Je was mijn toevlucht. Ook in onze privé was je een ware steunpilaar. Jij, Katleen Winne en ikzelf stonden samen aan de wieg van Idee Diksmuide. Veel sterkte toegewenst aan zijn echtgenote, kinderen, kleinkinderen, familie, dierbaren, vrienden,… in deze immense zware beproeving!”

Zachtaardig karakter

Burgemeester Lies Laridon: “Jan was niet alleen een politieke collega, hij was ook mijn neef. Onze moeders waren zussen – zijn moeder was de oudste in een gezin van 12. Jan stapte in de politiek met Idee Diksmuide, en daar vervulde hij zijn rol als oppositieraadslid. Sinds het begin van deze legislatuur maakte Jan deel uit van het schepencollege, en daar viel hij vooral op door zijn stijl, een stijl van dialoog! Jan was niet de persoon die luidruchtig op tafel klopte om anderen te overtuigen, maar die altijd vooruitgang boekte dankzij de goede gesprekken. Hij was iemand met een zachtaardig karakter. Als huisarts was hij nauw betrokken bij de bevolking, bij wat er echt leeft bij de mensen, en zijn voelsprieten pikten de juiste signalen op. We hebben ontzettend goed samengewerkt met Jan tijdens de coronaperiode. Daar was zijn deskundig advies als arts meer dan waardevol en dat heeft ons geholpen om goede beslissingen te nemen op cruciale momenten. Als cultuurminnaar was Jan ook de geknipte figuur als schepen voor cultuur. Hij overtuigde ons om het voormalige zwembad om te vormen tot een cultuurlocatie.”

Katleen Winne: “Vorige gemeenteraad had ik het nog over de fragiliteit van dit bestaan, over gezondheid als hoogste goed. Mijn vriendschap met Jan zorgde ervoor dat ik mee in de politiek stapte. Nu moet ik verder, zonder Jan. We deelden de liefde voor muziek, kunst, filosofie en literatuur. Hij als huisarts, ik als kinesitherapeut kennen de noden van wie het moeilijk had. Wij lenigden deze waar mogelijk. De politiek was de volgende stap. In de filosofie van Hannah Arendt: we moeten iets doen, voor de maatschappij.”

Luisteren naar anderen

Claude Vindevogel: “Jan was vanaf dag één betrokken bij de start van Idee Diksmuide in 2005. Samen met Marc Deprez en Katleen Winne zijn we het project ‘Idee Diksmuide’ opgestart. Met Jan kon je debatteren, maar kwam je zelden tot nooit in een discussie terecht. Dit had zo z’n reden: Jan luisterde zeer intens naar de mening van een ander, ook al was die zeer verschillend. Ik heb over ‘zorg’ en de toekomst van de zorg in Diksmuide heel intens met Jan gesproken, maar met Jan kreeg je geen woorden. Jan kon zijn overtuiging verdedigen met argumenten die je deden nadenken. Hij gaf een hart aan de politiek, een menselijk gelaat. Tussen alle bittere gezichten, en zure opmerkingen was hij meer dan eens de filosoof die met een kwinkslag de sfeer weer op het juiste spoor zette. Hij heeft van dag één verdedigd waarvoor hij stond, als mens, als teamspeler,… Zonder Jan is er een groot gemis. In de eerste plaats voor zijn familie, maar evenzeer voor de politiek in Diksmuide.”

Jan Van Acker was gehuwd, was vader van vier kinderen en had ook vijf kleinkinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier