Diksmuide: “Gewoonweg prachtig! Ik voel me ontzettend vereerd”

Charlotte, Xavier en de kleine Tiemen. "Zonder de steun van Charlotte zou ik er nooit in geslaagd zijn om een uitdaging als Marathon Des Sables aan te gaan", zegt kraklaureaat Xavier Gryson. © ACK
Redactie KW

Xavier Gryson dankt zijn kraknominatie aan zijn de deelname aan de Marathon des Sables. Hij liep deze loodzware wedstrijd ten voordele van de Huntington Liga. Dankzij zijn deelname aan de Marathon des Sables en verschillende benefietacties die hij organiseerde kon hij het verder onderzoek naar de ziekte van Huntington voor een som van 7.600 euro sponsoren.

“Amai! Ik had het niet gedacht, wel gehoopt. Dat zoveel mensen mij hun vertrouwen schenken”, reageert Xavier met een stralende lach. “Gewoonweg prachtig! Ik voel mij ontzettend vereerd, blij en dankbaar voor iedereen die voor mij stemde. Voor de Huntington Liga betekent dit ook weer een beetje meer naambekendheid, wat voor de patiënten dan weer iets meer begrip opbrengt en op die manier ook het onderzoek naar de ziekte steunt. Mijn ouders en schoonouders zullen ontzettend trots zijn. Voor mijn opa zal het zeker heel bijzonder zijn: hij is het die mij leerde lopen, al als kleine jongen ging ik heel vaak mee lopen met opa, dit is dus ook een beetje voor opa.”

Sterke vrouw

Ook Charlotte, de echtgenote van Xavier is heel blij voor haar man. “Hij heeft zich echt ontzettend ingezet en heel wat getraind voor deze marathon en ik vind dan ook dat hij een terechte winnaar is. Ik ben trots op wat Xavier presteerde.” Charlotte is de spreekwoordelijke sterke vrouw achter de sterke man.

Was de nominatie al bijzonder, winnen is hoe dan ook onbeschrijfelijk

“Charlotte zorgde altijd voor uitgebalanceerde en aangepaste gezonde voeding terwijl ik aan het trainen was”, vertelt Xavier. “Zij zat heel veel alleen thuis maar heeft daar nooit over gezeurd, integendeel. Charlotte heeft mij altijd gesteund. Had ik die ondersteuning thuis niet gehad, dan denk ik niet dat het mij gelukt was om zo’n zware prestatie te leveren. Was de nominatie al bijzonder, winnen is iets onbeschrijfelijk. Een extra stimulans om verder te doen.”

Toekomst

“Er staat nog een aantal projecten klaar maar niets is concreet”, blikt Xavier alvast vooruit. “Ik ben nog aan het uitzoeken wat en waar. Voorlopig wil ik eerst nog wat tijd vrijmaken voor Tiemen, ons zoontje. Ondertussen bekijk ik de verschillende mogelijkheden want het staat als een paal boven water: naar de toekomst toe zal ik zeker nog iets ondernemen. Tussendoor ga ik wel nog Trail Runs lopen, dat is een soort loopwedstrijd volledig in de natuur. Als het even meezit neem ik binnenkort deel aan de Enclusa trail, een loopwedstrijd door het Kluisbergen bos.”

Xavier en Charlotte zien ernaaruit om straks bij de gouverneur op bezoek te mogen (Alle kraks worden volgende week op het Provinciaal Hof in Brugge gehuldigd, red.). “Ik wil graag de andere kraks ontmoeten en een praatje maken”, lacht Xavier. “Zoiets maak je waarschijnlijk maar een keer in je leven mee. Een hele eer.”

VRAGENRONDJE

Heeft u actief stemmen geronseld ?

“Via mijn Facebookpagina heb ik wel vermeld dat ik genomineerd was en waar en hoe mensen konden stemmen. Ook op school heb ik het verteld, verder zijn het vooral vrienden die voor mij campagne voerde . Een collega zette het ook in de Esense Bode.”

Hoe voelde het voor u om genomineerd te zijn ?

“Eerst wist ik niet waar ik het had toen ik genomineerd was, ik was geschrokken. Dat veranderde snel in blijdschap: ik voelde mij oprecht vereerd.”

Kreeg u veel reactie op uw nominatie ?

“Iedereen vond het tof dat ik genomineerd werd. Onze familie vond het een hele eer en was er ook trots op. Ze hebben ook meteen gestemd. De leerlingen op school waren ook heel trots en enthousiast, en stelden vaak nog vragen over de Marathon des Sables en de ziekte van Huntington.”

Vermoedde u dat u zou winnen?

“Je hoopt het natuurlijk wel maar tot op het laatste moment twijfelde ik nog. Alle andere genomineerden waren ook stuk voor stuk mensen die mooie dingen realiseerden en het evengoed verdienden om krak te worden.”

Hoe voelt het aan om de Krak Van Diksmuide te zijn?

“Het geeft een ongelooflijk mooi gevoel. De kers op de taart na de inspanningen van een jaar zwaar trainen en veel van huis weg zijn. Deze titel wil ik delen met de vele vrijwilligers, vrienden en familie die mij steunden bij de vele benefietacties die ik organiseerde. Zonder hen en de steun van mijn vrouw Charlotte zou het niet gelukt zijn. Bij deze, iedereen bedankt voor het vertrouwen.”

BIO

Privé

Xavier Gryson is 32, afkomstig van Dikkebus, getrouwd met Charlotte Tommeleyn (28) en papa van Tiemen (4 maanden) – woont in de Roeselarestraat in Esen Diksmuide.

Beroep

Xavier is leerkracht LO en Informatica aan het VTI van Diksmuide.

Hobby’s

Sporten met op de eerste plaats lopen, onmiddellijk gevolgd door duiken, en verder mountainbiken, zwemmen, muurklimmen en surfen – op reis gaan, liefst een beetje een avontuurlijk – een goede film meepikken met bij voorkeur avontuurlijke fictie.

(Annie Callewaert)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.