Dikkebus krijgt een nieuw ontmoetingscentrum

Zo zal het nieuwe ontmoetingscentrum eruit zien.© gf
Zo zal het nieuwe ontmoetingscentrum eruit zien.© gf
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW Menen

Er komt een nieuw ontmoetingscentrum in Dikkebus. Het oude OC zal daarvan deel uitmaken en centraal wordt een ontmoetingsplein aangelegd.

De stad Ieper vroeg aan de vaste gebruikers van het OC Dikkebus, gelegen aan de Dikkebusseweg, en aan de plaatselijke verenigingen wat de wensen en noden waren. “Die input vormde het uitgangspunt voor de plannen van het nieuwe gebouw”, aldus het stadsbestuur. “Het project wordt een mooi voorbeeld van circulair en duurzaam bouwen, want het huidige schoolgebouw, dat deel uitmaakt van de wederopbouwarchitectuur na de Eerste Wereldoorlog, blijft behouden”, maakt het stadsbestuur duidelijk. Aan het bestaande gebouw komt een nieuwe polyvalente zaal. De nieuwbouw krijgt een groendak met aansluiting voor zonnepanelen.”

Lokalen KSA

De lokalen van de KSA vinden een nieuw onderdak in het huidige ontmoetingscentrum. En op de site wordt ruimte voorzien voor het mobiele dienstencentrum van de stad. “Al de gebouwen zullen rond een centraal ontmoetingsplein liggen dat achteraan aansluit op de groene speelzone”, aldus het stadsbestuur. “Een deel van het oude schoolgebouw wordt opengebroken. Vanaf het ontmoetingsplein komt de bezoeker daardoor op een halfopen binnenruimte die zich perfect leent voor een kleine zomeractiviteit, een verkoopstand bij een openluchtactiviteit of een gezellige babbel met de buren. De ingang van het ontmoetingscentrum ligt net om de hoek.”

“In het oude schoolgebouw willen we op het gelijkvloers een groot lokaal voorzien waar de harmonie haar repetities houdt. Ook andere verenigingen kunnen daar terecht, want de harmonie beschikt over een aparte materiaalruimte. Via de trappenhal met lift kom je op de eerste verdieping waar Dé Academie haar lessen beeldende kunst en muziek verzorgt. Terug beneden kom je bij de polyvalente zaal. Een groot raam met zonnewering buiten biedt uitzicht op het ontmoetingsplein en de speelzone. Gordijnen in de zaal zorgen voor de nodige verduistering bij film- of podiumactiviteiten. Om de volledige ruimte van de zaal te kunnen gebruiken, staat er geen vast podium. Maar met de mobiele podiumelementen van de stad Ieper, kan je op twee zijden eenvoudig een podium opbouwen. Theatertechnisch rusten we de zaal verder uit met een vaste geluidsinstallatie, beamer met scherm en een aantal theatertrekken voor theaterspots.”

Bar en berging

Het stadsbestuur voorziet een bar die aansluit op de zaal. “De bar zal voorzien zijn van de nodige koeling, keukeninrichting en ruimte voor tafels en stoelen, zodat het dienst kan doen als leskeuken of vergaderlokaal. De berging voor materialen en dranken bevindt zich aan de buitenkant van de infrastructuur. Zo ontstaat er een geluidsbuffer en minder kans op hinder voor de buren”, klinkt het nog.

De oplevering van het nieuwe ontmoetingscentrum Dikkebus is voorzien tegen september 2023. De aangestelde architect is Robrecht Van Hooreweghe van Spoor9 Architecten. Vanaf vandaag dinsdag 27 april kan wie dat wil via de site van Ieper een 3D-video bekijken van de plannen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.