Digitale paaswake in de huiskamers van Koksijde

Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk Koksijde © MVDP
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vanavond is er voor het eerst geen traditionele paaswake in de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk in Koksijde, morgen geen uitbundige paasviering, geen paastoeristen… Pastoor Hans Devos zal wel zijn paaswens en paasgebed online brengen via https://www.koksijde.be/paaswake_2020.

Om 20 uur zal pastoor Devos de klokken het Angelusgebed laten kleppen, en daarna zal hij zich tot alle gelovigen en vrienden richten. “Voor ons christenen is dit een andere avond dan alle andere in het jaar”, zegt Hans Devos. “Vandaag gaan we na een zeer verstilde Goede Week een avond in van een groot gemis. Vanavond zouden we hier met een zeer grote groep mensen samen zijn. Velen die voor het paasweekend aan zee zouden zijn, zouden aan de kerken komen kijken zijn of ons hebben aangesproken, soms in het Frans, het Duits of het Engels… om te vragen hoe laat en in welke kerk de paaswake start.

Al een paar jaar hebben we de gewoonte alle vieringen van de Goede Week samen te vieren in een van onze grotere kerken met als hoogtepunt de paaswake om de hoogdag op paasdag zelf met velen samen te beleven in de eigen parochiegemeenschap van onze pastorale eenheid Ster der Zee Koksijde. En nu, nu is het hier stil! Voor mij, helaas, een lege kerk. Een maand al leven we teruggetrokken. Wie kan, zoekt zich een moment om buiten te komen en is blij dat we de kerken openhouden voor persoonlijk gebed met in achtneming van alle veiligheidsvoorschriften. Velen laten weten via de moderne media dat ze de wekelijkse zondagsvieringen missen. Zo ook onze tweedeverblijvers die er haast elk weekend zijn in onze gelovige gemeenschap. Kortom, we missen elkaar. Dankjewel voor die groet vanop afstand. Een paar boodschappen voor de deur. Een telefoontje. Een berichtje posten, het facetimen, of het WhatAppen. Dank voor die bijzondere verbondenheid.

Misschien trokken de klokken jullie aandacht elke avond om 20 uur, die kleppen op het ritme van een eeuwenoud gebed. Ons Angelusgebed, ons applaus elke avond. Ons biddend engageren. Ons bemoedigen in deze tijd samen solidair te blijven. Vanavond steken we ook nu de paaskaars aan in onze O.L.V-Ter-Duinenkerk. Het is een vooruitnemen van wat verderop dit jaar hopelijk nog mag gebeuren. Want misschien wordt het nog een lang wachten tot we terug met zijn allen samen kunnen vieren in onze parochiekerken.”

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier