Dieven pikken 200 kilo aardappelen van akker in Staden

Schepen Chris Verhaeghe. © (foto JCR)
Redactie KW

Dieven zijn er vorige week in geslaagd om aan de haal te gaan met 200 kilo aardappelen. Die kapten ze doodleuk uit een veld langs de Bruggestraat. Volgens landbouwschepen Chris Verhaeghe (Open Vld) is moeskopperij, het stelen van groenten van velden, een ware plaag.

“Het veld waarop de diefstal gebeurde is van een landbouwer die net over de gemeentegrens in Hooglede woont”, vertelt Chris Verhaeghe.

“Het veld ligt op grondgebied Staden langs de Bruggestraat, een toch wel behoorlijk drukke weg. Toen een loonwerker vrijdag op het veld aan het werk was, merkte hij kale plekken op. Er werd vastgesteld dat er ruw geschat zo’n 200 kilo aardappelen verdwenen was. We hebben er het raden naar wie de daders zijn. Het enige spoor dat er is, is een papieren etiket dat aan zakken van paardenvoeding hangt. De daders hebben dus hoogstwaarschijnlijk dergelijke zakken gebruikt om de aardappelen in op te bergen. We hebben ook het raden naar de precieze dag of uur van de diefstal. Als het overdag gebeurd is, moeten de dieven toch behoorlijk wat lef hebben, want de Bruggestraat is een redelijk drukke weg. Ook ‘s nachts het veld op gaan is niet zonder risico. Je moet bijna zeker met licht werken en hebt dan meer kans dat je opgemerkt wordt. Vooral omdat de benadeelde landbouwer niet zo heel ver van zijn veld af woont.”

Chris Verhaeghe plaatste het voorval op Facebook en deed er ook een oproep naar getuigen. “Ik kreeg ondertussen nog een pak meldingen van landbouwers uit Groot-Staden die ook het slachtoffer werden van moeskopperij”, weet de schepen. “De diefstallen beperken zich overigens niet tot aardappelen. Ook groenten verdwijnen van de velden. Moeskopperij is dan ook een heus probleem. Vorig jaar vond het in die mate plaats dat de Provinciale Landbouwkamer affiches verspreidde met de slogan ‘Onze producten zijn te koop. Ga er niet mee op de loop!’ De actie werd dit jaar overigens hernomen.” (BCH)

Wie meer weet over de diefstal in de Bruggestraat kan terecht bij Chris Verhaeghe via chris.verhaeghe@staden.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier