Diëtiste Saartje Hermie uit Wingene helpt vrouwen tijdens de ‘overgangsperiode’

Diëtiste Saartje Hermie uit Wingene haalde haar diploma als menopauzeconsulent en is de enige in de regio. (foto KV)
Diëtiste Saartje Hermie uit Wingene haalde haar diploma als menopauzeconsulent en is de enige in de regio. (foto KV)
Redactie KW

Vapeurs, slecht humeur, nachtelijk zweten: de menopauze is voor veel vrouwen geen pretje. Vaak leggen ze zich neer bij de klachten of gaan ze naar een dokter of gynaecoloog. Al kunnen ze beter terecht bij een menopauzeconsulent. Saartje Hermie is de eerste in de streek.

Menopauzeconsulenten zijn vrij nieuw in Vlaanderen. Ze begeleiden vrouwen op een professionele manier doorheen de menopauze. Er is ook maar een opleiding, een postgraduaat in VIVES Kortrijk. Dit jaar studeerden ongeveer twintig vrouwen af als menopauzeconsulent. Diëtiste Saartje Hermie heeft al twee jaar een praktijk in Wingene en begon in oktober – als enige van de opleiding – effectief als menopauzeconsulent. “In mijn praktijk hoorde ik soms vrouwen klagen over hun menopauze. Ik kende er niet genoeg van om hen te helpen. Momenteel studeer ik ook psychologie in Brussel om vrouwen mentaal nog beter te ondersteunen.

De menopauze maakt deel uit van het natuurlijke verouderingsproces van de vrouw en start pas als alle eicellen op zijn. Als vrouw ben je vanaf dat moment onvruchtbaar en daar komen klachten bij die niet plots weggaan. “Menopauze is eigenlijk een verkeerd woord. Menostart zou beter zijn. De overgang is geen periode, maar is een dag; de dag van je laatste menstruatie. Alleen weet je dat als vrouw pas een jaar later zeker. Je viert dan eigenlijk de eerste verjaardag van je menopauze”, lacht Saartje Hermie. De leeftijd waarop de natuurlijke overgang in werking treedt, is genetisch bepaald en verschilt van vrouw tot vrouw. In Vlaanderen is dat gemiddeld 51 jaar. Al kunnen bepaalde factoren zoals chemotherapie een vrouw al op een jongere leeftijd in de menopauze brengen.

Zorghormoon

De meeste klachten zijn: opvliegers, nachtelijk zweten en een wisselend humeur, maar niet alle vrouwen hebben er last van. De klachten die ze ondervinden kunnen wel een impact hebben op het gezinsleven: “Het oestrogeen, het vrouwelijk hormoon, valt weg. Dat is eigenlijk het zorghormoon. De vrouw is niet meer het zorgende type dat ze altijd is geweest. Ze komt in een levensfase waarin ze kijkt naar nieuwe kansen en zich onbewust kan afstoten van de partner”, licht Saartje toe. Een bezoek bij een menopauzeconsulent kan volgens haar helpen: “Door op consultatie te komen – met eventueel de partner – krijgt de vrouw tips om de klachten draaglijk te maken. De menopauze is niet iets wat een vrouw moet ondergaan, ze moet ermee leren omgaan.”

Praten helpt

Ook op seksueel vlak heeft de menopauze invloed: “Vrouwen kunnen last hebben van vaginale droogte, daardoor wordt seks vaak gelinkt met pijn en dat is niet bevorderend voor de intimiteit. De dag van vandaag zijn er gelukkig al heel wat hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen. Het is ook belangrijk om het te blijven stimuleren”, zegt Saartje Hermie. Al is het probleem niet zo zeer de menopauze zelf: “Het grootste probleem is dat het nog steeds taboe is om als vrouw over je menopauze te praten. Daar wil ik als menopauzeconsulent verandering in brengen… door erover te spreken”, zegt Hermie.

Krijg je als vrouw te veel last van je menopauze, dan is een behandeling met extra hormonen geen overbodige luxe. “Vroeger stond de medische wereld eerder sceptisch tegenover extra hormonen, omdat ze het risico op borstkanker zouden verhogen. Nu zijn die al zodanig aangepast aan ons lichaam, waardoor er geen reden is om er niet voor open te staan”, legt Saartje uit. Anderzijds hoeft medicatie niet altijd de oplossing te zijn: “Een van de grootste fabels van de menopauze is dat het normaal is om bij te komen”, zegt Hermie. “Dat heeft niets met de overgang te maken, maar hoort wel bij het verouderen: je eet evenveel, maar beweegt minder. Een gezonde levensstijl kan dus al een grote klacht verhelpen. Als diëtist kan ik ook tips geven rond een gezonde levensstijl en voeding.”

Gezondheidsrisico’s

Daarnaast doet een menopauzeconsulent meer dan vrouwen informeren, begeleiden en taboes doorbreken. Ze biedt een luisterend oor en werkt preventief om eventuele gezondheidsrisico’s als osteoporose, diabetes, hart- en vaatziekten en borstkanker ten gevolge van de menopauze te voorkomen.

Het beroep van menopauzeconsulent is nog niet erkend door de overheid. Dat wil Saartje graag anders zien: “Hoe meer mensen onze job leren kennen, hoe meer het concept ingeburgerd geraakt en hoe groter de kans op een terugbetaling door de mutualiteit.” Een consultatie kost ca. 50 euro, maar meestal hebben vrouwen aan een of twee consultaties genoeg om zich beter te voelen. (KV)

De praktijk van Saartje Hermie vind je op de Ruiseledesteenweg 70 in Wingene. Een afspraak maken kan via www.dietistesaartje.be of 0499 48 26 64.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier