Dieter Ysebaert laat nestkastjes ophangen op Heilig Kruisplein

Dieter Ysebaert met enkele van de fraai beschilderde nestkastjes, voor ze in de bomen werden gehangen.
Dieter Ysebaert met enkele van de fraai beschilderde nestkastjes, voor ze in de bomen werden gehangen.
Redactie KW

Sinds maandag 21 december hangen er in de bomen op de vier hoeken van het Heilig-Kruisplein tientallen nestkastjes. Een buurtinitiatief van Dieter Ysebaert van Oogappèl. “We moeten in ons nest blijven, maar kunnen zo symbolisch onze nestwarmte delen”, zegt de kinder- en jeugdpsycholoog uit Beveren.

“Vanuit de praktijk hoor ik vaak kinderen en jongeren vertellen hoe lastig de huidige situatie is”, vertelt Dieter Ysebaert van Oogappèl. “Onlangs las ik toevallig het gedicht ‘Ooit wordt het weer lente’ van Denis Nowé. Het idee ontstond om iets uit te werken rond het thema lente.”

Winterzonnewende

“Ik heb uiteindelijk in totaal 82 nestkastjes gekocht – meer had de leverancier er niet – en heb ze uitgedeeld om te laten beschilderen door mensen in de buurt en aan enkele klanten”, aldus Dieter. “Zo schildert iedereen apart, maar toch samen. Eigenlijk zijn die nestkastjes wat tegenstrijdig met de huidige kerstperiode, maar de lente zal daar snel zijn. Hopelijk zonder al die strenge coronamaatregelen. Ik wil de mensen op die manier iets geven om naar uit te kijken en wil hen wat perspectief bieden. Daarom ook die nestjes. We moeten voorlopig in ons nest blijven, maar kunnen symbolisch onze nestwarmte delen met elkaar , tot het moment dat we weer mogen uitvliegen.”

De nestkastjes werden met behulp van de stad Roeselare op maandag 21 december vanaf 8 uur in de bomen geplaatst op de vier hoeken van het Heilig-Kruisplein. “Een symbolische datum, want dan vindt de winterzonnewende plaats”, legt Dieter uit. “ Vanaf dan worden de dagen weer langer en is er weer meer licht .”

Equisense

“Het is leuk om te zien hoe het buurtproject mensen van alle leeftijden met elkaar verbindt. Zowel de kinderen als de ouders waren enthousiast om een nestkastje te schilderen. Er werd zelfs een WhatsApp-groepje opgestart om de afgewerkte nestkastjes met elkaar te delen. De reacties zijn alvast heel positief. Ik denk dat het een prachtig zicht is om al die kleurrijke nestkastjes in die kale bomen te zien hangen. Hopelijk komen er veel mensen een kijkje nemen en mogen ze hierdoor warmte en veerkracht voelen.”

Op 21 maart worden de nestkastjes uit de bomen gehaald. De nestkastjes worden dan verkocht via Facebook voor het goede doel; namelijk de vzw Equisense. Dat is een sociaal project rond hippotherapie dat actief is in Dranouter en op Hoeve Ter Kerst in Gits. “We zullen met een vaste prijs van zo’n tien euro werken, maar de details over de verkoop moet ik nog bespreken met Equisense. Het staat vast dat de opbrengst integraal naar hen gaat. Ik heb al een paar keer een hipposessie gezien en het effect is enorm. Kinderen bloeien open bij paarden. Met de verkoop van de nestkastjes hoop ik om deze therapie onder de aandacht te brengen, zodat jongeren de weg ernaar toe vinden ”, besluit Dieter, die tijdens de zomer samen met zijn zus Maaike ook telkens ‘Alles op Wieltjes’ organiseert op het Heilig-Kruisplein. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier