Bierbrouwen zit in de lift, de biercursussen en proeverijen mogen steevast vele geïnteresseerden verwelkomen. Het summum voor de bierliefhebber is het brouwen van een eigen bier, een proces dat vele jaren in beslag neemt. Met wisselend succes. Niet zo voor Dieter Van Biervliet. In tegenstelling tot wat zijn naam laat vermoeden kwam hij pas laat in contact met bier; zijn eerste pint dronk hij pas toen hij 18 jaar was. Dat hij ooit met zijn brouwsels internationale prijzen zou winnen was tot vijf jaar geleden helemaal ondenkbaar.
...

Bierbrouwen zit in de lift, de biercursussen en proeverijen mogen steevast vele geïnteresseerden verwelkomen. Het summum voor de bierliefhebber is het brouwen van een eigen bier, een proces dat vele jaren in beslag neemt. Met wisselend succes. Niet zo voor Dieter Van Biervliet. In tegenstelling tot wat zijn naam laat vermoeden kwam hij pas laat in contact met bier; zijn eerste pint dronk hij pas toen hij 18 jaar was. Dat hij ooit met zijn brouwsels internationale prijzen zou winnen was tot vijf jaar geleden helemaal ondenkbaar."Vijf jaar geleden vroeg mijn stiefvader Luc Mestdagh me om samen met hem het Moorseels Bukske opnieuw tot leven te brengen", begint Dieter. "Dat was zo'n twintig jaar geleden een biertje dat eenmalig gebrouwen werd voor de schapenvereniging van Moorsele. Mijn stiefvader was lid van die vereniging, die ondertussen opgedoekt is, maar hij had nog wat flesjes en het authentieke recept. Bukske was trouwens de naam voor een schapenram."Dus ging Dieter aan de slag. Hij ontwierp een nieuw etiket en nieuwe glazen en het Moorseels Bukske lag weer in de winkelrekken. Dieter had ondertussen de biermicrobe te pakken. Hij volgde een cursus artisanaal bierbrouwen bij Syntra West waarop hij begon te experimenteren met het Bukske. "Ik schaafde het recept wat bij, mijn brouwsels maakte ik aanvankelijk in de keuken. Dat ik opeens een braumeister van mijn echtgenote Maja kreeg, zal wellicht een hint geweest zijn om mijn hobby in de garage uit te oefenen", lacht Dieter. De trein was vertrokken. Met de braumeister begon Dieter zijn eigen recepturen te ontwikkelen. Daarmee nam hij deel aan bierfestivals overal te lande. Het Moorseels Bukske is geen naam waar ze in het buitenland warm van worden, laat staan dat ze het kunnen uitspreken. De bieren kregen daarom het etiket Bux opgeplakt en vielen in de smaak. Zowel de blonde van 6,5%, de bruine van 7,5% als de tripel van 8,5% vind je al een tijdje in de rekken van bierwinkels zoals Prik & Tik of Carrefour. Ook exporteerde hij al naar Taiwan. Vorig jaar zette Dieter Van Biervliet een nieuwe stap. Zijn omzet was in een jaar tijd met 50 procent gestegen. "Ik verfijnde verder mijn recepten door kruiden toe te voegen en het hoppe-aroma aan te passen", vertelt hij. "Waarop ik besloot om deel te nemen aan de internationale bierwedstrijd in London, The European Beer Challenge. Onder het motto 'je weet maar nooit'. Tot mijn verbazing won zowel de bruine Bux als de tripel goud. Dat gaf me vanzelfsprekend een enorme boost! Er lopen nu gesprekken om ook te exporteren naar Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten."De toekomst ziet er rooskleurig uit en Dieter blijft experimenteren. Zo liet hij zijn bruin bier tien maanden op eiken wijnvaten rusten. De 650 genummerde flessen die daaruit werden getapt zijn een collector's item geworden. Een volgende stap is om het bier in blik te verpakken. Dat kan ook in Heule waar het nu gebrouwen wordt. Een kamer van zijn woning heeft Dieter ingericht als bar. De kamer is ingericht met posters van bieren, vele soorten glazen en natuurlijk affiches van zijn Bux. "Soms doe ik fun shopping", verklapt hij. "Dan kies ik in de biercentrale willekeurig wat biertjes en die proef ik met mijn echtgenote. Ik blijf dus op zoek naar nieuwe ontdekkingen." (SLW)