Dieter De Pessemier en Heidi Rogé nemen na 30 jaar afscheid van krantenwinkel Bib in Deerlijk

Dieter en Heidi verlaten hun handelszaak in de Hoogstraat. © MVD
Redactie KW

30 jaar geleden startte Dieter De Pessemier (49) op 1 april met dagbladhandel Bib in de Hoogstraat in Deerlijk. Dieter en zijn vrouw Heidi Rogé (49) nemen nu officieel afscheid van hun zaak. “Dit is enorm zwaar en voelt aan alsof we ons eigen kind achterlaten. Wij kozen ervoor om in Desselgem te gaan wonen, maar eigenlijk maken wij plannen om over enkele jaren naar Portugal te verhuizen”, klinkt het.

Op 19-jarige leeftijd startte Dieter met de verkoop van dagbladen en tijdschriften in het pand aan de Hoogstraat. Daar was vroeger café De Vierschaar gevestigd en nu vind je er immobiliënkantoor Tine Dujardin terug. De zaak breidde uit en verhuisde in 1996 naar een groter pand, vlakbij de Sint-Columbakerk.

Door de jaren heen kon het koppel het aanbod van de zaak ook uitbreiden: “Alleen kranten, weekbladen en tijdschriften verkopen kan in een kleine gemeente als Deerlijk niet rendabel genoeg zijn”, begint Heidi. “Er is een terugloop in verkoop door de digitalisering en het verdwijnen of samensmelten van titels. Wij hebben daarom een uitgebreide collectie van wenskaarten, bureaumateriaal, rookwaren en boeken. Ook de lotto en sportpronostieken houden de Bib draaiende. Dieter werkt ook al vier jaar als vertegenwoordiger bij Bingoal.”

grote prijzen voor bib

De inzet en werkkracht van het koppel leidde tot het behalen van drie bijzondere erkenningen: tweemaal de beste krantenwinkel van de provincie en in 2004 zelfs de beste van heel Vlaanderen. “Dit was een mooi moment in onze carrière. We kregen een grote ontvangst en een huldiging in Gent”, weet Dieter.

Voor de wedstrijd van de beste persverkoper moest je inschrijven. “Heidi deed dat ook, zonder dat ik het wist”, bekent Dieter. “Ik sta niet graag op het podium en dacht niet dat wij in de nationale prijzen konden vallen. De verrassing was groot toen we bericht kregen dat wij bij de beste van de provincie behoorden. De grote prijs ging telkens naar een zaak die volledig vernieuwd werd. De allerbeste worden was dus volgens mij niet mogelijk. Maar toch! De beoordeling van de verkooppunten gebeurde door 15 bedrijven uit de uitgeverswereld. Daar kwamen wij dus als beste uit”, zegt Dieter trots.

Enorm zware job

Heidi vertelt nog over de grote inzet die nodig is voor deze job. “Je moet deze job met hart en ziel doen. Wij zijn ‘s morgens om 6.30 uur open, ook over de middag en op zondagvoormiddag van 10 tot 12 uur. Het zijn lange dagen, maar je moet er iets voor over hebben. Wij maakten er een punt van steeds vriendelijk te blijven en de presentatie in de winkel aantrekkelijk te houden. Wij wilden ook steeds nieuwigheden proberen en uittesten. Zonder inspanningen heb je niets.”

Voor de organisatie van de Bib konden Dieter en Heidi rekenen op trouwe medewerkers voor de drukke momenten en de vakantieperiodes. “Wij hebben in die dertig jaar nooit onze zaak gesloten, enkel op feestdagen. Tijdens onze eigen vakantie hadden wij goede vervangers en de laatste jaren konden wij vanuit Portugal veel mee beredderen. Het zuiden van dat land is al meer dan 20 jaar onze vakantiebestemming en het is onze droom om ooit naar daar te verhuizen. Onze zonen Jonathan (24) en Thibault (21) willen hier niet meteen weg, maar wie weet wat gebeurt? Voor ons staat het vast dat wij ooit verhuizen, misschien zelfs binnen een paar jaar”, vertelt Heidi.

Afscheid met tranen

Ze weet nu al dat het afscheid zwaar zal vallen: “Dat wordt meer dan even wennen. Ik heb al wakker gelegen en traantjes gedroogd”, bekent Heidi. “Al die klanten, waarvan er velen ook goede vrienden geworden zijn, wensten mij al het beste toe. Ik help in april nog bij Kevin, die de zaak overneemt. Dan word ik, na een korte periode van rust, echt werkzoekende. Een job bij een receptie of communicatiedienst zie ik zeker zitten. Ik wil zeker bij én voor mensen werken. Ik heb het hier steeds graag gedaan, met hart en ziel voor de klanten”, besluit Heidi het verhaal van de Bib. (MVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier