Dieter Carron (N-VA) kaart “wel erg goedkope” en “familiegebonden” grondverkoop van stad Roeselare aan

De eigenaar wachtte de verkoop niet af, er werd al een nieuwe omheining geplaatst. © gf
Wouter Vander Stricht

Een stukje grond tussen de spoorweg en de verkaveling van de Jacob van Maerlantlaan en de Hadewijchstraat, zorgde voor wat discussie op de virtuele gemeenteraad van afgelopen maandag. Oppositieraadslid Dieter Carron: “De vraagprijs van de stad is 39 euro per vierkante meter, terwijl daar nu 325 euro wordt gevraagd. Bovendien heeft de nieuwe eigenaar daar al een omheining geplaatst op een stuk grond dat nog niet het zijne was.” Dat de koper familie is van enkele CD&V-kopstukken, doet Carron van “een geschenk van maar liefst 94.094 euro” gewagen.

De gemeenteraad – die te beluisteren zal zijn op de site van de stad Roeselare – duurde zowat zes uur en het coronadebat nam daar het gros van in. Op de agenda stond ook de verkoop van enkele loten grond van de stad Roeselare en daar ging Dieter Carron (N-VA) dieper op in. Hij diende zelfs twee amendementen in. Vooral het feit dat een stuk grond verkocht werd aan de neef van een schepen en de broer van de lokale CD&V-voorzitter aan nog geen 40 euro per vierkante meter, daar waar op dezelfde verkaveling momenteel 325 euro wordt gevraagd, deed zijn wenkbrauwen fronsen.

Bij de behandeling van het punt verliet schepen Griet Coppé (CD&V) even de virtuele gemeenteraad. Wat ze ook in het geval van een gewone gemeenteraad had moeten doen. Dieter Carron: “Ik heb toch serieus wat vragen bij dit dossier. Men bestempelt dit stuk grond als onverkoopbaar, behalve aan één eigenaar. Dat verklaart volgens hen de lage schattingsprijs. Maar de stad kon daar gewoon ook een groene bufferzone hebben ingericht. De eigenaar van het aanpalende lot was vragende partij. Logisch, hij heeft er zelfs al een omheining geplaatst op grond die de zijne nog niet was.”

Dieter Carron zag zijn amendementen afgekeurd worden, maar trekt naar de volgende gemeenteraad met een nieuw voorstel.
Dieter Carron zag zijn amendementen afgekeurd worden, maar trekt naar de volgende gemeenteraad met een nieuw voorstel.© Stefaan Beel

De amendementen die raadslid Carron indiende richten zich vooral op de eventuele doorverkoop van de gronden. “De grond op die bewuste verkaveling kost daar nu 325 euro per vierkante meter. De stad Roeselare verkoopt 329 vierkante meter aan 39 euro per vierkante meter, het verschil voor dat lot bedraagt dus 94.094 euro. Wat als de eigenaar straks zijn huis verkoopt? Dan zal hij zijn bouwoppervlakte, die nu boven de 1.000 vierkante meter gaat, niet verkopen met een duur en een goedkoper deel. Hij zal daar de volle prijs voor vragen. Met mijn amendementen wilde ik verzekeren dat de stad Roeselare dan een stuk zou recupereren van de meerprijs die de verkoper krijgt.”

Reactie schepen Tom Vandenkendelaere

Bevoegd schepen Tom Vandenkendelaere (CD&V) wilde wat verduidelijking scheppen. “Over de familiale band ga ik geen uitspraken doen, voor mij staat dat dossier daar volledig los van. Het gebeurt wel meer dat de stad stukken verkoopt en dan is er altijd een schattingsverslag van een beëdigd schatter. Wij volgen het advies van de schatter daarin en dat is ook in dit dossier gebeurd.”

De schepen wil de toekomstige eigenaar wel eens aanspreken over het feit dat er al een omheining op het stuk grond staat dat toen nog niet verworven was. “Dat is iets wat ik persoonlijk niet zou doen, ik ga daarvoor nog het gesprek aan.” Het dossier werd goedgekeurd en de verkoop werd dus afgerond. “Op de amendementen van raadslid Carron zijn we niet ingegaan. Dat gaat vooral om een schadevergoeding bij eventuele verkoop. Maar iemand die iets gekocht heeft, moet ook het recht hebben om dat opnieuw te verkopen.”

In de volgende gemeenteraad wil N-VA-raadslid Dieter Carron een agendapunt indienen waarop de berekening van grondprijzen die de stad verkoopt, anders zou verlopen. “Ik kijk dat voorstel tegemoet”, besluit schepen Tom Vandenkendelaere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier