Dieter Bonny openhartig over coming out: “Ik ben wie ik ben geworden door die dag”

Tom Gheeraert

Op de vooravond van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie schreef de jonge Ieperse politicus Dieter Bonny een openhartige tekst over zijn eigen geaardheid. “Je krijgt verschillende reacties, van ‘super’ tot ‘we hebben er niets tegen maar…'”, vertelt Dieter, die in Ieper al één keer met homofobie geconfronteerd werd.

Dieter Bonny (28) woont in Vlamertinge en werkt als boekhouder voor KLJ en Groene Kring vzw. Daarnaast is hij regiovoorzitter van Jong CD&V Westhoek en bestuurslid bij CD&V Ieper en Jong CD&V Ieper. Hij is afkomstig uit Koekelare maar is zijn vriend Sven Garreyn gevolgd en vijf jaar geleden in Ieper komen wonen. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie kroop hij in zijn pen en schreef een openhartige blogpost over zijn coming out, ondertussen bijna zes jaar geleden.

Ruimer publiek bereiken

“Vorig jaar had ik al eens een tekst geschreven naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie op mijn persoonlijke Facebookpagina, maar door het dit jaar te herwerken en op de site van CD&V Ieper te plaatsen wilde ik een ruimer publiek bereiken”, vertelt Dieter. “Ik ben open en steek niet weg dat ik homo ben. Mijn omgeving heeft altijd heel positief gereageerd, maar soms gebeurt het wel eens dat je vertelt aan iemand dat je samenwoont met je vriend en ziet: oei, die persoon heeft het er toch moeilijk mee… Het is ook deze mensen die ik wil bereiken.”

Homofobie in Ieper

Dat er nog werk is aan de strijd tegen holebi- en transfobie heeft Dieter onlangs nog zelf ervaren. “Ik woon vijf jaar in Ieper en ben nog maar één keer met homofobie geconfronteerd geweest. Het was november vorig jaar en liep alleen bij de Menenpoort toen er een auto passeerde met vier jongeren – die ik niet herkende – die ‘vuile homo’ riepen. Dat was wel even schrikken, maar ik dacht: roep maar, ik ben gelukkig met wie ik ben”, besluit Dieter Bonny. (TOGH)

Hieronder de integrale blogpost van Dieter:

“17 mei is de internationale dag tegen Holebi- en Transfobie. Voor mij persoonlijk heeft die dag elk jaar wat meer kleur en betekenis dan voor anderen. Hoe het allemaal begon…

30/06/2014… Een dag zoals een ander voor velen, waaronder mijn laatste schooldag als leerkracht, maar voor mij de dag van een nieuw begin.

Klaarstaan met de rugzak om te gaan sporten. Bibberend. Ma en pa kijkend naar de televisie. ‘Ik ben gaan fitnessen. En trouwens, ik heb een nieuw lief, maar het is wel een jongen. Tot straks.’

Met het rood op de wangen en tranen in de ogen naar de volgende afspraak. Bang voor wat ik nu had gedaan. ‘Komaan Dieter, steek het weg. Je hoeft dat nu nog niet te vertellen. Doe alsof er geen vuiltje aan de lucht is.’

Ik ging gewoon fitnessen samen met mijn vrienden. Ik deed alsof er niets was gebeurd. Nog even napraten en dan opnieuw naar huis. Mijn hart klopte ik mijn keel…

Ik kwam binnen waar mijn ouders op mij zaten te wachten. ‘Dat is toch helemaal niet erg. En wie is het?’ vroegen ze oprecht geïnteresseerd. Sinds die dag voel ik me opgelucht. Ik ben nu wie ik ben geworden door die dag. De rollercoaster ging in de weken die kwamen op en af maar er kwam al snel een einde aan. Ik mag van geluk spreken dat mijn omgeving zo goed heeft gereageerd en ben hen daar ook enorm dankbaar voor.

Ik ben open en steek niet onder stoelen of banken dat ik gelukkig ben. Mensen schrikken soms wanneer ik vertel dat ik een vriend heb. Daarom ben ik steeds op mijn hoede maar toch ook trots wanneer ik het vertel. Je krijgt verschillende reacties, van ‘super’ tot ‘we hebben er niets tegen maar…’

Op deze dag zal het exact 30 jaar geleden zijn dat WHO homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. We mogen dan wel in een westerse samenleving wonen, toch blijft er een taboesfeer hangen rond dit thema. Door verschillende overheden werden al heel wat stappen genomen om homo-, bi- en transgenderhaat te doen dalen maar de strijd is nog niet gestreden.

Om het met de woorden van Barack Obama te zeggen: ‘Elke persoon – homo, hetero, lesbisch, biseksueel, transseksueel – verdient het om gelijk behandeld te worden in de ogen van de wet en in de ogen van onze maatschappij. Het is een vrij eenvoudig voorstel.’ Ja, inderdaad eenvoudig. Laat ons daar samen werk van maken!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.