Dierenwelzijn valt binnen bij Jan Vandenbroucke uit Hooglede

(foto JT)
Redactie KW

Een paar weken terug deed Jan Vandenbroucke de schrik van zijn leven op. Hij is de uitbater van Bloemen Vandenbroucke, de gerenommeerde bloemenwinkel in de Ieperstraat. Vier vertegenwoordigers van het departement Dierenwelzijn vielen zijn zaak binnen in aanwezigheid van iemand van het Agentschap voor Natuur en Bos, die bovendien gewapend was. Deze hele heisa had te maken met vier onschuldige muntjakken.

“Op dat ogenblik stonden er drie klanten in mijn zaak”, opent Jan zijn verhaal, nog steeds een beetje van zijn melk door het hele voorval. “Ze vielen hier binnen alsof ik een zware crimineel ben. Die vier dames van Dierenwelzijn allemaal ook nog eens apart met de auto, dat in tijden waarin men klaagt over de opwarming van de aarde. Ik snap niet dat zo’n hele show nodig was, na wat geroep heen en weer heb ik er uiteindelijk de politie bijgehaald.”

Het hele voorval heeft te maken met het bezit van vier muntjakken. Sinds een aantal jaren is het verboden om deze dieren in privébezit te houden omdat ze schadelijk zouden zijn voor de natuur. “Tien jaar geleden kon ik er twee kopen aan 850 euro het stuk,” vervolgt Jan.

Afslachten is enige optie

“Toen was dit nog perfect legaal. Vijf jaar geleden kon je blijkbaar een aanvraag doen om ze te houden maar nu is er geen tussenoplossing meer mogelijk. Meer nog: ik kreeg een officiële aanklacht waarin staat dat de dieren tegen uiterlijk 21 juni afgeslacht moeten worden. Zo niet kan ik een gevangenisstraf krijgen van 1 maand tot 2 jaar en een boete tussen 100 euro en 250.000 euro. Dit kan je niet verzinnen, echt te belachelijk voor woorden. Ik moet ook een overtuigend bewijsstuk, namelijk de kop, houden om aan te tonen dat ze wel effectief afgeslacht werden.”

Een foto van zijn muntjakken. (foto JT)
Een foto van zijn muntjakken. (foto JT)

Twee maanden geleden had Jan al eens de Dierenbescherming over de vloer gekregen. Toen namen ze een goffini-kaketoe in beslag omdat die geen papieren had. “Ik vermoed dat ze toen getipt werden. Wellicht hebben ze dan ook de muntjakken gezien en zijn ze daarom nog een tweede keer binnengevallen. Vooral voor mijn vier kinderen was dit geen plezant nieuws. Hun huisdier Kiki danste altijd als ze iets riepen.”

Tal van dieren

Jan wist lange tijd niet dat het illegaal was om muntjakken als huisdier te houden. “Onlangs kreeg ik een telefoon van een bevriende eigenaar van muntjakken om me te waarschuwen dat ze bij hem waren binnengevallen. Die persoon van het Agentschap voor Natuur en Bos vroeg me ook of ik nog andere mensen kende die er bezitten en van waar ik ze zelf gehaald heb. Maar ik ben geen klikspaan, ze moeten het maar allemaal zelf uitzoeken.”

Ik kan een gevangenisstraf krijgen van 1 maand tot 2 jaar en een boete tussen 100 euro en 250.000 euro

Naast de muntjakken moeten er ook twee grondeekhoorns verdwijnen. Toch heeft Jan nog tal van dieren in zijn bezit: kraanvogels, papegaaien, eenden, emoes en alpaca’s om maar een deel van de collectie op te sommen. Het zit hem vooral diep dat hiermee ook zijn vader getroffen wordt. “Ik nam in 2000 de zaak over van mijn vader Karel en heb onze bloemenwinkel toen helemaal vernieuwd. Mijn vader zit in een rolstoel en houdt zich bezig met het onderhoud en de voeding van al onze dieren. Op die manier nemen ze hem dit af, een schande.”

Kop houden als bewijsstuk

Jan heeft al gekeken of er andere mogelijkheden zijn maar afslachten blijkt de enige optie. “Het zijn mooie en lieve beesten, al zijn ze wel schuw. Als ik alleen ben, komen ze de eikels uit mijn hand eten maar als er iemand anders komt, verdwijnen ze snel in hun hok. Het zal lastig zijn om afscheid van hen te nemen. Hen overbrengen naar een kleine dierentuin of zoo is echter geen optie. Ze moeten snel sterven of anders word ik beboet. Mijn volgende stap is iemand zoeken die ze wil afknallen en de kop scheiden als bewijsstuk. Wanneer het Agentschap voor Natuur en Bos terug komt, zal ik hen zeggen dat ze de koppen zelf mogen meenemen,” besluit Jan. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier