Dierenvriend Wendy ontfermt zich over zwerfkatjes

Myriam Van den Putte

Wendy Lammens (22), voormalige Krak van Veurne, werkte zich al meermaals in de kijker met haar groot hart voor dieren. Zopas opende ze haar nieuwe asiel ‘Zwerfkatjes Veurne’ en die worden ten huize Wendy helemaal in de ‘ kattenwatten’ gelegd.

Al toen Wendy een tiener was, merkte ze dat het haar gelukkig maakte als ze zich ontfermde over duiven, kippen, konijntjes, katten of honden die ze soms in erbarmelijke toestand aantrof. “Ik zat zelf niet altijd goed in mijn vel, maar wanneer ik een hulpeloos dier kan verzorgen, dan smelt mijn hart als het er weer helemaal bovenop komt”, zegt ze.

‘Gaan shoppen met een konijn en distelvink’

“Een jaar of twee geleden ben ik gestart met mijn dierenasiel ‘Wendy’s Geredde dieren’ met een vergunning voor vogels, knaagdieren en konijnen. Toen woonde ik nog bij mijn ouders, maar dat barstte snel uit zijn voegen. In een jaar tijd heb ik toen meer dan 400 dieren opgevangen. Tijd voor mezelf had ik nooit, want ik had ook nog mijn job in AZ West.”

“Eén keer ben ik met een vriendin mee naar Gent gegaan om te gaan shoppen, maar net ervoor kreeg ik weer een telefoontje. Resultaat: ik ben gaan shoppen samen met een konijn en een distelvink!”

Nieuwe stek

Toen het op een bepaald moment allemaal te veel werd, stopte Wendy met het asiel. Maar het leek wel of de dieren in nood Wendy als vanzelf vonden. En ze smeedde nieuwe toekomstplannen. Ze zocht en vond een nieuwe woonplek waar ze ook alle ruimte had om dieren op te vangen.

In haar nieuwe stek richtte ze een quarantainekamer in met speciale quarantainehokken en een kattenkamer die eruitziet als een luxehotel voor poezen. “Alles is gekeurd en ik kreeg geen enkele opmerking van de inspectie”, zegt Wendy.

“Ik heb nu mijn vergunning voor ‘Zwerfkatjes Veurne’! Momenteel heb ik 11 katjes. De meeste oproepen krijg ik via Facebook, en dan vooral tijdens weekends of ‘s avonds.”

Adoptie

“Maar alles kost veel geld! Het is de bedoeling dat de katjes uiteindelijk worden geadopteerd, maar soms zijn ze er vreselijk aan toe en de kosten bij de dierenarts kunnen hoog oplopen. Ze moeten ook allemaal gechipt, geregistreerd en gesteriliseerd of gecastreerd worden.”

“Maar wat voel ik me gelukkig als ik een schatje als Mylo een nieuwe toekomst kan geven. Hij woog 60 gram toen hij hier belandde. Ik bracht hem groot met de papfles, hoewel ik er om de twee uur voor moest opstaan ‘s nachts!”

‘No-kill’ opvang

“Mijn opvang is een ‘no-kill’-opvang. Alle katjes krijgen alle kansen! Om dat te garanderen, hoop ik op de steun van mensen met een hart voor dieren. Donaties helpen om de medicatie, voeding, kattenbakvulling, vaccinatie, ontworming en ontvlooiing te betalen.”

“Eigenlijk wil ik een vzw opstarten, maar dan heb ik een boekhouder nodig die zich gratis engageert. Bij deze doe ik een warme oproep!”, besluit dierenvriend Wendy.

Doneren kan via BE80 0016 6401 3677. Info: 0492 16 03 41 en binnenkort op www.zwerfkatjesveurne.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.