Dierenvoedselbank zoekt nieuwe locatie

Staand: Guy Hochedez, Wilfried Zeitzen, Cindy Himpe, Cindy Van Herpe (verantwoordelijke Inzamelpunt Deerlijk). Zittend: Jennifer Dobbelaere (voorzitster vzw), Emma Hochedez (meter en jongste vrijwilliger) en Pascal. (foto ADM)
Redactie KW

Mensen die het financieel niet breed hebben en moeite hebben om gezonde voeding voor hun huisdieren te kopen, kunnen sedert twee jaar terecht bij de VZW Dierenvoedselbank. Het gaat dan wel over mensen die reeds een huisdier hadden vooraleer ze in een krappe financiële situatie terechtkwamen.

Jennifer Dobbelaere uit Kuurne is voorzitster van de VZW Voedselbank Zuid-West-Vlaanderen en heeft een groot hart voor dieren: “We zijn een voedselbank voor huisdieren. Mensen die reeds hulp krijgen voor zichzelf via het OCMW of die omwille van zware medische of andere kosten het financieel moeilijk hebben, komen in aanmerking voor een dierenvoedselpakket. Ik heb vroeger zelf ervaren dat, als je plots met geldproblemen geconfronteerd wordt, eten voor je huisdier kopen vaak een hele hap uit je kleine budget neemt. Daarom hebben mijn man en ik de Dierenvoedselbank in Zuid-West-Vlaanderen opgericht. Het werkt eigenlijk net hetzelfde als de voedselbank voor mensen. We zamelen nog bruikbaar voedsel in voor kleine huisdieren. We krijgen overschotten van winkels en particulieren en dat verdelen we elke maand aan meer dan 100 gezinnen in Zuid-West-Vlaanderen.”

De hele organisatie draait op vrijwilligers. Er zijn mensen die het voedsel stockeren en verdelen naargelang de noden. Anderen houden zich bezig met de financiële kant, want de vzw huurt elke eerste zaterdag van de maand het lokaal in het oud gemeentehuis in de Kerkstraat en op twee andere locaties een garage voor de opslag.

Help ons helpen

”We hebben ook een systeem van spaarpotten die we in winkels en handelszaken mogen neerzetten en waar de klanten hun rostjes kunnen deponeren en gelukkig wil de bank telkens deze rostjes omwisselen in volledige euros” vertelt Jennifer verder. “Met het ingezamelde geld en met de giften van particulieren kopen we de nodige inzamelbakken en wordt er ook nog extra voeding aangekocht. Er staan momenteel 24 bakken in de verschillende gemeenten in onze regio. In Kuurne staat de bak in de Harelbeeksestraat 72. De lijst van alle inzamelbakken vind je terug op onze Facebookpagina”

Wilfried Zeitzen uit Kuurne is een vrijwilliger van het eerste uur. Hij vraagt of hij een oproep mag doen. “We zijn dringend op zoek naar een leegstaand pand omdat het lokaal in de Kerkstraat en de twee garages te ver van elkaar liggen. Het is elke maand sleuren en sjouwen met honderden kilo’s dierenvoedsel. Niet te doen. Als iemand in Kuurne een huis of een leegstaande winkel met een opslagruimte zou willen verhuren aan onze vzw zou dat een grote opluchting. Ik wil er wel bij vertellen dat we maximaal 200 euro per maand kunnen betalen. In het centrum van Kuurne staan vele panden al lang leeg, dus dat zou toch wel moeten kunnen lukken.”

Bindengeleidehonden

De vzw werkt nu ook nauw samen met ‘Inzamelpunt Deerlijk’ waar ingezameld wordt voor de vzw Haichiko die assistentiehonden opleidt en ook voor BCG Tongeren, het centrum voor blindengeleidehonden. Cindy Van Herpe zet zich samen met Cindy Himpe reeds vijf jaar in voor onder meer het Blindengeleidecentrum in Tongeren en voor de vzw Haichiko. “Dus nu kan je ook jouw verzamelde kroonkurken, plastic dopjes, kurken en capsules, inktpatronen in de bakken van de vzw Dierenvoedselbank deponeren. Gelieve alles wel in een aparte zak per soort te verpakken. Anders moeten we zelf eerst nog uren sorteren” zegt Cindy.

Jennifer besluit: “Word, zoals reeds 1400 anderen, lid van onze Facebookpagina ‘VZW Dierenvoedselbank Zuid-West-Vlaanderen’ en volg ons verhaal. Heb je nog resten dierenvoeding (honden, katten, knaagdieren en vogels)? Leg ze in de inzamelbak in de Harelbeeksetraat 72. Steek in de winkel uw rostjes in onze spaarpot en help ons zo om mensen te helpen om hun dieren te kunnen blijven houden. Meer info via eekhoorntje38@gmail.com. (ADM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier