Dierenrechtenorganisaties plannen wake aan Tielts slachthuis: “Hopelijk moeten ze sluiten”

"We willen de dieren een laatste groet brengen en voor een keer in hun leven wat liefde laten voelen. Ik probeer ze soms wat water toe te stoppen, omdat ze volledig uitgedroogd zijn van de lange reis", zegt Clio F. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights, All For Animals en The Save Movement slaan op woensdag 28 augustus de handen in elkaar voor een vreedzame actie aan het het Tieltse exportslachthuis Debra-Meat. De actievoerders zullen een wake houden op de plek waar de vrachtwagens met varkens aankomen. “Voor de meeste van die dieren is het de eerste keer dat ze daglicht zien en frisse lucht mogen opsnuiven. Het is ook de eerste en de laatste keer dat ze liefde zullen kennen in hun korte leventjes”, aldus Clio F. van All For Animals.

Het is geen toeval dat de actievoerders het slachthuis van Tielt uitkozen voor hun actie. In maart 2017 maakte Animal Rights er erg confronterende beelden van varkens die de keel werden overgesneden, terwijl ze nog bij bewustzijn waren. Andere dieren werden geslagen en aan de oren voortgetrokken. Uiteindelijk bleef het slachthuis een hele tijd dicht, een zware financiële domper voor het bedrijf.

“Wij dienden een klacht in, waarop het Ieperse parket besliste om de zaakvoerder te vervolgen voor inbreuken op het dierenwelzijn en de volksgezondheid. Wij hebben ons burgerlijke partij gesteld”, vertelt Els van Campenhout (29), campagnecoördinator ‘Stop de slacht’ bij Animal Rights. Ze zet zich al sinds haar tiende in voor dierenrechten. Vijf jaar geleden begon ze met een volledig veganistisch dieet. “In november moet de zaak voorkomen, daarom willen we nu nog even de aandacht vestigen op het slachthuis. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat ze hier de boeken moeten dicht doen en een stevige boete zullen moeten betalen.

In november moet de zaak voorkomen, daarom willen we nu nog even de aandacht vestigen op het slachthuis – Els van Campenhout

Beelden van Animal Rights brachten in maart 2017 het Tieltse slachthuis in opspraak.
Beelden van Animal Rights brachten in maart 2017 het Tieltse slachthuis in opspraak.© gf

In de zomer van vorig jaar vielen tientallen Franse dierenrechtenactivisten binnen in datzelfde slachthuis. Ze konden een varken bevrijden en blokkeerden daarna de gang tussen de hokken en de slachtplaats. Daarop volgden nog verschillende acties van andere organisaties zoals dierenrechtenorganisatie Gaia en het actiecomité van het Hoogserlei, dat zijn de buurtbewoners die zich verzetten tegen de verdere uitbreiding van het slachthuis. Die feiten staan echter allemaal los van de actie op woensdag 28 augustus.

“Op een wake verloopt alles net heel vredig”, vertelt de stichtster en bestuurslid van All For Animals, Clio F. (36) uit Koksijde. Ze staat liever niet met haar volledige naam in de krant. Op haar werk werd ze al verschillende keren met de dood bedreigd vanwege haar overtuigingen. “Er gelden strenge regels die al op sociale media werden aangekondigd. Mensen die deze regels niet naleven en toch beginnen te schreeuwen of fysiek worden, zullen we onherroepelijk verwijderen. Maar om eerlijk te zijn hebben we daar nog nooit problemen mee gehad”, aldus Clio.

Altijd dierenleed

Ze zullen gewoon stille getuigen zijn van de vrachtwagens die aankomen. “We willen de dieren een laatste groet brengen en voor een keer in hun leven wat liefde laten voelen. Ik probeer ze soms wat water toe te stoppen, omdat ze volledig uitgedroogd zijn van de lange reis. Maar dat mag eigenlijk niet. Daarnaast maken we ook beelden van het gebeuren. Veel mensen kennen varkens alleen van de vrolijke foto’s op hun netjes voorverpakte ribbetjes. Maar de realiteit is compleet anders. Die dieren gaan door een gruwelijke hel, we willen mensen de connectie tussen hun acties en het lijden van die dieren doen inzien.”

“Inderdaad”, vult haar collega Els aan. “Want vergis je niet, er is altijd dierenleed in de vleesindustrie. Is het niet fysiek, dan is het zeker mentaal. Die dieren staan doodsangsten uit.”

Els van Campenhout geeft een speech tijdens een actie aan het grootste slachthuis van België in Oevel.
Els van Campenhout geeft een speech tijdens een actie aan het grootste slachthuis van België in Oevel.© gf

Als ik achteraf foto’s moet uploaden op de website huil ik vaak tranen met tuiten – Clio F.

Is zo’n actie dan niet enorm emotioneel voor mensen met zo’n groot hart voor dieren? “Ik houd mij meestal wel sterk op het evenement zelf. Maar als ik achteraf de foto’s moet uploaden op de website huil ik vaak tranen met tuiten”, geeft Clio toe. “Het blijft voor ons heel emotioneel”, pikt Els in. “Maar dat is het offer dat we brengen. De mensen die destijds undercoverbeelden maakten in het slachthuis hebben daar maanden gewerkt in de wetenschap dat ze die dieren niet konden redden. Maar wij doen dit net in de hoop dat er in de toekomst wel iets zal veranderen.”

Legale zaken

Beide dames zijn al jaren actief als activisten en laten zich niet afschrikken. “Met All For Animals houden we ons alleen bezig met perfect legale zaken”, vertelt Clio. “Al maakt de politiek en de politie het ons niet altijd even gemakkelijk. Toestemming krijgen voor een wake, zelfs op openbaar terrein, is erg moeilijk. Gemeenten argumenteren dat dat de maatschappij te veel geld kost. Maar wat wij doen, is absoluut maatschappelijk relevant. En in Waregem stuurden ze ooit drie combi’s voor een actie waar vijf man aanwezig was, dat is toch hilarisch?”, lacht ze.

Dit keer hoopt de organisatie wel op een grotere opkomst. Al 200 mensen lieten op sociale media weten interesse te hebben om mee te doen. “We zullen aanwezig zijn van 6 tot 10 uur. Iedereen die zich wil aansluiten bij onze actie is van harte welkom”, besluit Els.

Zaakvoerder: “Toestemming gegeven voor deze actie”

Zaakvoerder Thomas De Roover De Brauwer zal zich woensdag niet wegstoppen. “Ik heb respect voor ieders mening en iedereen moet een kans krijgen om die mening op een rustige en vredige manier te kunnen delen. Vandaar dat ik ook de uitdrukkelijke toestemming heb gegeven voor deze actie op mijn eigendom, net zoals ik eerder ook al bij soortgelijke acties heb gedaan. Bij de start van de actie zal ik er eens passeren, om goeiedag te zeggen en te overleggen met de politie.”

De lokale politie zal de wake in de gaten te houden. “De actievoerders kregen toestemming van de burgemeester om op een vreedzame manier afscheid te nemen van de varkens. Wij zullen ervoor zorgen dat de mensen hun ding kunnen doen. Aan de bestuurders van de vrachtwagens zullen we daarom vragen om enkele minuten te wachten vooraleer ze het slachthuis binnenrijden. We verwachten weinig tot geen problemen. Liever zo’n actie dan een inbraak met diefstal van een varken zoals vorig jaar, wat voor veel stress heeft gezorgd bij de dieren.” (ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier