Dierenopvangcentrum Zonnegloed verwelkomt acht rode neusberen

In dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren zijn vorige week speciale gasten gearriveerd: acht rode neusberen die in beslag werden genomen bij een illegale kweker. “Het blijft mij verbazen dat er nog steeds mensen zijn die zo’n dieren willen verhandelen.”

Eén van de neusberen.© Henk Deleu
Eén van de neusberen.© Henk Deleu

De Zonnegloed in Oostvleteren is een opvangplaats voor dieren die nergens terecht kunnen. “Wij geven die beestjes een veilige thuishaven”, zegt uitbater Karel Ackaert. “Dat doen we nu ook met de acht rode neusberen die zijn binnengebracht.”

In de watten

De dieren werden een tijd geleden in beslag genomen door Bos en Natuur bij een particulier in België. Naast de neusberen werden er tijgergenetkatten, witoorpenseelaapjes en Bengaalse tijgerkatten illegaal gehouden. “Het was de bedoeling om met de dieren te kweken en dan als huisdier op de zwarte markt te verkopen”, zegt Karel. “ Rode neusberen zijn een invasieve dierensoort en het is verboden om ze in ons land als huisdier te houden. De neusberen werden eerst tijdelijk opgevangen door het Natuurhulpcentrum in Oudbergen en ze kwamen daarop naar hier. Gelukkig hebben we hier bij ons al zo’n dieren, want ze vereisen specifieke zorgen en voeding. Een zaak is zeker: hier leggen we die neusberen in de watten, zodat ze het goed hebben voor de rest van hun leven. Het verbaast mij dat er nog steeds mensen zijn die verboden dieren illegaal in huis houden. Ons werk is duidelijk nog nodig.”

Veel steun

De Zonnegloed is blij dat er ook in coronatijden dieren kunnen worden opgevangen. “Dankzij veel steun van de mensen kunnen we het zeker tot aan de zomer verder. Hopelijk normaliseert de toestand een beetje en kunnen we opnieuw veel bezoekers verwelkomen”, aldus nog de zaakvoerder. (CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.