Dierenopvangcentrum De Zonnegloed moet dan toch verplicht de deuren sluiten

De mensen van dierenopvangcentrum De Zonnegloed hopen dat ze al hun dieren verder goed zullen kunnen verzorgen nu het park opnieuw dicht moet voor bezoekers. © LB
Redactie KW

Dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Vleteren haalde afgelopen week nog opgelucht adem. De federale overheid besliste toen dat de dierenparken open mochten blijven. De euforie was slechts van korte duur. Vanaf maandag 2 november moet ook De Zonnegloed opnieuw verplicht de deuren sluiten door de nieuwe coronamaatregelen.

“Een verstrenging van de coronamaatregelen hadden we zeker zien aankomen, maar dit hadden we niet verwacht. Vorige week werd nog gezegd dat dierenparken open mochten blijven aangezien het een buitenactiviteit en gezond was. We zijn een week later en nu moeten we wel dicht.”

“Bezoekers kunnen hier buiten wandelen in de natuur zonder in contact te komen met andere mensen”, zegt verantwoordelijke Karel Ackaert. “We vinden het spijtig dat we dicht moeten, maar steunen wel de regering 100% in deze beslissing. Veiligheid komt altijd eerst.”

Vanaf maandag 2 november tot en met dinsdag 15 december mag De Zonnegloed dus geen bezoekers meer in het park toelaten. De heropening staat nu voorlopig gepland op woensdag 16 december.

Goede zomer

“Deze sluiting zal zeker minder zwaar zijn dan na de winter. In die periode hebben we sowieso veel minder bezoekers. Hopelijk is alles volgend jaar achter de rug en kunnen we allemaal in 2021 op een normale manier leven. Als we bijvoorbeeld in maart opnieuw dicht zouden moeten, dan weet ik niet of we dit zullen overleven.”

“We hebben nog een goede zomer gehad met veel bezoek en veel steun om de winter door te komen, maar het zal erom spannen”, legt Karel uit. “Nu we opnieuw verplicht moeten sluiten, betekent dit dat we verschillende bouwwerken moeten uitstellen, met als gevolg dat we verschillende dieren niet zullen kunnen opvangen.”

Bezoekers zullen enkele weken niet naar De Zonnegloed kunnen afzakken, maar ook personeelsleden moeten afscheid nemen. “Er zal zeker in het onthaal geknipt moeten worden. Bij de dierenverzorging wil ik dit echt niet meer. Het moet anders in vergelijking met de eerste golf. Het was toen echt overleven en doen wat hoognodig was.”

Ik hoop dat we iedereen van de verzorging gewoon aan het werk kunnen houden, want dit hebben de dieren echt nodig. Met de vele hulp die we mochten ontvangen, konden we de eerste keer gelukkig gauw weer de normale verzorging uitvoeren en konden we snel opnieuw starten met de opvang van nieuwe, verwaarloosde, inbeslaggenomen of achtergelaten wilde dieren.”

Financiële hulp

Geen bezoekers in het park betekent ook geen inkomsten voor De Zonnegloed. Tijdens de eerste coronagolf was de spaarpot gevuld voor 20 dagen en ook nu zal het voor het dierenpark zwaar worden. “Het wordt een ongelofelijke uitdaging. We hebben nu geen zicht welke dieren we allemaal gaan moeten opvangen.”

“Dat is onze vrees.”Hoeveel parken zullen hun deuren moeten sluiten, omdat het niet rendabel is? Afgelopen vrijdag kregen we al een vraag om te helpen met een gigantische reddingsactie van meer dan 150 dieren, waaronder veel grote dieren”, zegt Karel. “We gaan alles op alles zetten om deze dieren een plek te geven. We gaan hier kijken wat wij kunnen doen, maar dan zullen we niet veel tegenslag meer mogen kennen. Anders zullen wij ook ‘nee’ moeten zeggen of we brengen onze eigen werking in gevaar”, legt Karel uit.

“Straks vangen we bijvoorbeeld 5 Amiatina ezels op, een zeldzame soort, die van een opvangcentrum komen. Jammer genoeg hebben ze daar de deuren moeten sluiten. Ik krijg daar kippenvel van. Ook komen er nog 12 ringstaartmaki’s bij van een inbeslagname. De dieren zaten daar op een camping. Dieren redden, dieren opvangen en hen daarna dagelijks verzorgen. Dat is ons werk.”

“Het zal een grote uitdaging worden voor de komende winter om ons werk te kunnen doen. Waar gaan we moeten inspringen om te helpen? Daar hebben we nog geen zicht op, maar ik vrees ervoor. Gaan we voldoende middelen hebben om onze reeds opgevangen dieren te kunnen blijven verzorgen en om nieuwe dieren te kunnen redden? We zouden echt sterk moeten kunnen staan en klaar zijn om de in de steek gelaten dieren te kunnen opvangen. Om dat te kunnen waarmaken, zullen we terug veel hulp nodig hebben.”

Laatste weekend

Wat bezoek betreft waren we zaterdag bijna uitverkocht. Het was mooi weer en we kregen ‘s morgens nog enorm veel boekingen binnen. Zondag was het iets minder door het mindere weer. De shop moest vorige week al sluiten. We mochten dan al geen drank en voeding meer verkopen, dus dat is een verlies dat velen kennen.” (LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier