Dierenbeul schiet kat in ruggengraat met handvuurwapen in Moerkerke

Redactie KW

Een onbekende dader heeft in Moerkerke een kat neergeschoten met een pistool. Het diertje raakte half verlamd en moest afgemaakt moest worden. “Loodjes zag ik al vaker, maar een echte kogel nog nooit”, zucht Catherine Vergoote van vzw Kat Zoekt Thuis.

Afgelopen zaterdag kwam omstreeks 14.00 uur een telefoontje binnen bij de vzw Kat Zoekt Thuis in Brugge. De bewoners van een woning in de Waterhoek in Moerkerke hadden in hun haag een zwaargewonde tijgerkat aangetroffen. De volwassen kater leefde nog en werd in allerijl naar een dierenarts gebracht. Daar werd vastgesteld dat het dier een schotwonde had. “Op röntgenfoto’s kon je vlakbij de ruggengraat een kogel zien zitten”, verduidelijkt Catherine Vergoote van Kat Zoekt Thuis.

“De dierenarts verwijderde de kogel, maar de kat was half verlamd waardoor er voor de dierenarts niets anders opzat dan het te laten inslapen.” Volgens Catherine ging het om een kogel met een kaliber van zes millimeter. “We zien wel vaker katten die gewond zijn door een schot van een loodjesgeweer. Hagel van een jachtgeweer komt ook al eens voor. Maar een schotwonde van een kogel uit een handvuurwapen maakte ik nog niet mee. En ik werk toch al vijf jaar als vrijwilliger voor Kat Zoekt Thuis. De mensen die het dier vonden hebben geen schot gehoord. Dus het is niet duidelijk hoelang die gewonde kat er al lag. Maar het staat zo goed als zeker vast dat het dier daar ter plaatse werd neergeschoten.”

Dierenbeul schiet kat in ruggengraat met handvuurwapen in Moerkerke

Catherine stapte zondag naar de politie om een klacht in te dienen. “We laten het hier niet bij”, zegt ze. “Op dieren schiet je nu eenmaal niet. Bovendien ging het om een vergunningsplichtig wapen. Ik mag er niet aan denken mocht de kogel zijn afgeketst en een kind hebben geraakt. Dit zijn heel ernstige feiten.” De Brugse politie bevestigt de klacht. “Onze mensen hebben een proces-verbaal opgesteld wegens het ombrengen van dieren”, verduidelijkt Christian Scheltens van de Brugse politie. “We hebben de klacht overgemaakt aan het parket dat ze verder zal behandelen.” Als de dader gevonden wordt riskeert hij of zij drie maanden cel en een fikse geldboete.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier