Dierenasielen in Rekkem en Zwevegem lijden onder crisis: “Wij zijn geen bibliotheek!”

"Donaties, adoptiegelden en evenementen vallen nu allemaal weg", aldus Veerle Debaillie, verantwoordelijke van dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dierenasielen zijn net zoals supermarkten en apothekers een uitzondering op de coronamaatregelen. In theorie mogen zij hun werking voortzetten, in praktijk blijkt dat haast onmogelijk. De adopties bij de dierenasielen in onze streek zijn dan ook zo goed als stilgevallen. We luisteren naar Sylvie Ossieur van dierenasiel De Knuffelpootjes in Rekkem en Veerle Debaillie van asiel De Leiestreek in Zwevegem.

Het nationaal crisiscentrum stelde enkele weken geleden een lijst op met essentiële activiteiten die gewoon kunnen plaatsvinden tijdens de coronacrisis. De zorg voor dieren in het algemeen en de activiteiten van dierenasielen in het bijzonder waren aanvankelijk niet opgenomen in die lijst. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts overlegde met het crisiscentrum en stak daar een stokje voor. “De verzorging van dieren die voor hun welzijn en gezondheid afhankelijk zijn van de mens is een essentiële activiteit. Dat kan gewoon doorgaan”, bevestigde hij begin deze week. Dat wil dus zeggen dat dierenasielen mogen openblijven en dat de adoptie van dieren kan blijven bestaan, mits de regels van social distancing gerespecteerd worden natuurlijk.

Toch blijkt dat in de praktijk niet zo simpel. In sommige asielen werden er al adoptiestops ingevoerd en wat met de vrijwilligers? Doen zij een essentiële verplaatsing als ze zich naar het asiel begeven om met de honden te wandelen? “Allemaal vragen die wij ook graag beantwoord zouden zien”, vertelt Sylvie van dierenasiel vzw De Knuffelpootjes in Rekkem. “Maar als je naar de crisislijn belt, dan krijg je elk uur een ander antwoord. De regels zijn voor ons dus nog erg vaag.”

Geen bezoek meer

Op dit moment huisvesten Sylvie en haar vrijwilligers 7 honden en 23 katten, dat is opvallend weinig. “We hebben erg veel geluk gehad. In de week voor de crisis werden uitzonderlijk veel honden geadopteerd”, aldus Sylvie. “Toch vragen we mensen die afstand willen doen van een dier om daar even mee te wachten. We hebben namelijk beslist om geen bezoek meer toe te laten. Dat wil dus zeggen dat de adopties bij ons zo goed als stil liggen. We willen dan ook enkele plaatsen vrijhouden voor eventuele inbeslagnames van verwaarloosde honden. Want eens het asiel vol zit, dan zit het vol. En wie weet hoe lang dat nog zal duren.”

Je kan niet zomaar voor eventjes een dier adopteren

De maatregel om geen bezoekers meer toe te laten, nam het asiel op eigen houtje. Een van hun vaste medewerkers zit immers al ziek thuis. “Dat is gewoon niet meer te verantwoorden in deze tijden”, klinkt het. “We hebben onze acht vaste vrijwilligers voorzien van een attest waarmee ze kunnen bewijzen dat ze zich verplaatsen om hier te komen helpen. Zij ontsmetten hun handen elke keer als ze naar een ander dier gaan. Gelegenheidswandelaars zijn niet meer welkom.” Ook minder welkom zijn de vele berichten van mensen die voorlopig een dier willen adopteren. “Ze zitten thuis, ze vervelen zich en de kinderen zijn lastig, dus willen ze een dier adopteren voor eventjes. Maar dat kan natuurlijk niet. Wij zijn geen bibliotheek hé. En trouwens: zelfs die zijn gesloten.”

Sylvie Ossieur, verantwoordelijke van vzw dierenasiel De Knuffelpootjes in Rekkem:
Sylvie Ossieur, verantwoordelijke van vzw dierenasiel De Knuffelpootjes in Rekkem: “De regels zijn voor ons nog erg vaag.”© AN

Eenzelfde verhaal bij dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem. “Ook wij krijgen zulke berichten”, bevestigt verantwoordelijke Veerle Debaillie. “Maar veel van onze honden hebben een rugzakje. Hen even in een gezin plaatsen om ze dan weer naar hier te brengen, dat is gewoon wreed. Wij gaan absoluut niet in op zulke aanvragen. Het heeft dan ook geen zin om ons zulke berichten te sturen”, klinkt het geërgerd.

Ook in De Leiestreek worden geen bezoekers meer toegestaan. De vrijwilligers werken er in twee shiften om elkaar niet te besmetten en de handgel wordt rijkelijk overal uitgesmeerd. Het asiel zit op dit moment met 51 honden en 25 katten bomvol. “Maar voor een adoptieprocedure moeten mensen bij ons minstens drie keer langskomen. Dat mag dan misschien wel van de overheid, wij vinden dat nu niet verantwoord. Bovendien moeten we ook aan onszelf denken. Als wij ziek worden, wie zal er dan voor de dieren zorgen?”

Financieel niet breed

Ook in Zwevegem is afstand doen van je huisdier niet meer aan de orde. “We kregen laatst nog een bericht van iemand wiens hond zogezegd al drie maanden op zijn zenuwen werkte. Die man wilde dat beestje nu brengen. Maar dat gaat gewoonweg niet. We nemen enkel nog dieren aan die in een uitzichtloze situatie zitten, na een sterfgeval bijvoorbeeld. Want ook financieel zullen we het de komende maanden niet breed hebben. Donaties, adoptiegelden en evenementen vallen nu allemaal weg.” De minister beloofde ondertussen om extra financiering te voorzien. Maar wanneer en in welke vorm die er zal komen, is nog onduidelijk.

Tot slot doen zowel Veerle als Sylvie nog een warme oproep. “Langskomen kan dan wel niet meer, maar online verliefd worden op een van onze dieren en alvast een adoptieprocedure in gang zetten wel! Gebruik al die extra tijd dus niet om snel even een dier te ontlenen, maar wel om grondig te onderzoeken wie jouw nieuwe beste vriend kan worden!” Ook donaties blijven uiteraard welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier