Dierenasiel in Zonnebeke gaat renoveren

Lode Declercq: © Foto ZB
Redactie KW

Het dierenasiel in de Frezenbergstraat is als gebouw totaal verouderd. De huisdierenopvang vzw plant verbouwingen en renovaties en is op zoek naar financiële middelen.

De Zonnebeekse dierenbescherming ging van start in 1978 onder impuls van Patrick Declercq. Toen gebeurde de opvang nog in privéhuizen. In 1980 kregen de toenmalige ‘Ware Dierenvrienden’ een vast onderkomen in de Frezenbergstraat in Zonnebeke. Aan het huis werden in de loop der jaren diverse aanpassingen uitgevoerd om het comfort te verbeteren, maar het bleef bij kleine noodzakelijke ingrepen.

De verbouwing zal in verschillende fasen gebeuren. “De cafetaria wordt heringericht en van centrale verwarming voorzien”, vertelt Lode Declercq. “De zijgevel wordt volledig vernieuwd. De veranda wordt afgebroken en gedeeltelijk vervangen om extra opslagruimte te bekomen. Een nieuwe sanitaire ruimte wordt gecreëerd. Het dak wordt geïsoleerd, de vloeren worden herbetegeld. Een nieuwe omheining wordt geplaatst. We proberen alles zo low budget mogelijk uit te voeren, en waar het kan, worden vrijwilligers ingezet. Sommige werken moeten wel uitgevoerd worden door gekwalificeerde aannemers.”

Het dierenasiel gaat op zoek naar financiële middelen om het project te realiseren. “Zo willen wij aankloppen bij gemeenten, provincie en andere instanties voor financiële medewerking, maar we hopen dat dierenliefhebbers en sympathisanten ook een duit in het zakje zullen doen. Daarnaast zoeken wij mensen die willen meewerken aan de verbouwingen. Iemand met enige ervaring in de bouwsector is altijd welkom. Met de steun van velen kunnen we dit project realiseren”, besluit Lode Declercq.

(NVZ)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 11 april

Tekst Zenon Bekaert

8980

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.