Dierenasiel Ieper zoekt baasjes voor vijftigtal boerderijkatten

We zien vrijwilligers Zita en Myriam Lamaire in de ruimte van het dierenasiel waar de katten voorlopig opgevangen worden.© TOGH
We zien vrijwilligers Zita en Myriam Lamaire in de ruimte van het dierenasiel waar de katten voorlopig opgevangen worden.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De vrijwilligers van Dierenasiel Ieper zitten met de handen in het haar. Plots worden ze geconfronteerd met maar liefst vijftig poezen, waarvan de meeste verwilderd, die allemaal van dezelfde locatie komen. Onder de noemer ‘Project Boerderijkatten’ zoeken ze nu naar mensen die één of meerdere van de poezen als buitenkat willen verzorgen.

Het Project Boerderijkatten ging een goede maand van start en is een samenwerking tussen de Groendienst en het Dierenasiel Ieper. “Het Ieperse zwerfkattenbeleid houdt in dat wilde of verwilderde katten gesignaleerd worden aan de groendienst”, zegt Myriam Lamaire van het secretariaat van Dierenasiel Ieper. “Ze worden in opdracht van de stad gevangen genomen, geopereerd en terug op hun oorspronkelijke locatie uitgezet indien ze effectief wild zijn, of in het dierenasiel in Ieper opgevangen en ter adoptie aangeboden worden indien ze tam zijn.”

Het onderscheid maken tussen wild en tam is niet gemakkelijk. “Soms gaat het jammer genoeg over een huiskat die niet gecastreerd of gesteriliseerd is en op wandel of op de dool is”, vervolgt Myriam. “Zulke katten zijn angstig na het vangen en bij aankomst in het asiel, maar zeker herplaatsbaar omdat ze opgegroeid zijn onder en gesocialiseerd zijn door mensen. Indien de eigenaar zich niet meldt binnen de twee weken zoekt het dierenasiel Ieper een nieuwe thuis via adoptie.”

Alle hens aan dek

Sinds enkele weken wordt het Dierenasiel Ieper nu geconfronteerd met een enorme hoeveelheid verwilderde katten in één keer. “Al geruime tijd was er weet van een domein waar er een vijftigtal katten zonder verzorger zouden zitten”, vervolgt Myriam. “Tot nu toe mocht er geen actie ondernomen worden omdat dit terrein privaat was, maar nu is het terrein verkocht en begon de groendienst er twee maanden geleden de eerste katten te vangen. Het gaat hier dus niet om zwerfkatten in de strikte zin van het woord, maar dieren die een vaste thuis hadden en door iemand gevoed werden.”

Soms gaat het om een niet gecastreerde huiskat die op wandel of op de dool is

“Dit project hebben we ‘boerderijkatten’ gedoopt omdat deze katten geen zwerfkatten zijn, maar jammer genoeg te wild om als echte huiskat geadopteerd te worden”, gaat Myriam verder. “En ze kunnen niet op dezelfde plaats uitgezet worden, alleen al omdat ze voor de nieuwe eigenaars en de buren voor overlast zorgen. Een unieke situatie dus. Voor ons is het alle hens aan het dek: eerst werden de hoogzwangere kattinnen en zogende moeders met kittens gevangen. Ze baarden in de opvang maar door de stress zoogden ze niet, dus een grote klus voor onze opvanggezinnen.”

“Daarna werden de volwassen katten per tien weggehaald, ter plaatsing bekend gemaakt via Facebook en www.adopteereendier.be. Zo heeft het asiel al een vijftiental katten een nieuwe thuis kunnen bezorgen, mensen die een hart voor dieren hebben en ze als buitenkat met open armen ontvangen. De tweede doelgroep is de boerderijen, vandaar de naam van het project.”

Het project is al halverwege. “Nog voor de grote vakantie verwachten we de tweede helft, volwassen katten en moeders met kittens. Dus iedereen die zich geroepen voelt om ons te steunen in dit boerderijkattenproject, en een buitenkat wenst te verzorgen rond zijn woning, mag contact opnemen met het dierenasiel Ieper, via kat@dierenasielieper.be”, besluit Myriam.