Dierenasiel doet oproep: “Waar komt loslopend hangbuikvarken in Lendelede vandaan?”

Het hangbuikvarken voelt zich helemaal thuis in de buurt. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De medewerkers van dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem zitten met de handen in het haar. Op de hoek van de Beiaardstraat en de Winkelsestraat in Lendelede zwerft al enkele weken een hangbuikvarken rond. Het dier laat zich niet vangen, maar is wel vriendelijk naar mensen. “Hij moet dus ergens vandaan komen. We zijn dringend op zoek naar de eigenaar”, aldus Veerle Debaillie, verantwoordelijke van het asiel.

Tegenwoordig krijgen de politie van Lendelede of het dierenasiel in Zwevegem elke dag wel een melding. Op de velden op de hoek van de Beiaardstraat en de Winkelsestraat in Lendelede loopt een hangbuikvarken los. En dat is veel inwoners opgevallen. “We proberen hem al een hele week te vangen. Maar hij is ons steeds te vlug af”, verzucht Veerle.

Perfect naar zijn zin

Volgens buurtbewoners zwerft het dier er al sinds de zomer rond. Soms verdwijnt hij enkele dagen, maar sinds kort lijkt hij het stukje veld in Lendelede als zijn thuis te beschouwen. “Niet verwonderlijk”, aldus Veerle. “Hij heeft er lekker gras, kan er aardappelen opgraven en af en toe brengen mensen uit de buurt hem zelfs wat brood. Slapen doet hij in de lekker in de door de zon opgewarmde serres in de buurt. Hij heeft het daar perfect naar zijn zin.”

De medewerkers van het asiel vermoeden dat het dier opgegroeid is als huisdier, dicht bij mensen. “Als je hem benadert, kwispelt hij zelfs met zijn staartje”, aldus Veerle. “Maar zodra je dichter dan een halve meter komt, zoeft hij ervandoor.”

Omdat het dier wel wat schade veroorzaakt in tuinen en veldjes in de buurt en hij een gevaar kan zijn in het verkeer, moet hij toch gevangen worden. Voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Alleen lijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan.

“Hangbuikvarkens zijn niet bepaald onze afdeling”, lacht Veerle. “We weten perfect hoe je een hond of kat moet vangen, maar zo een beest van 100 kilo… Dat is andere koek. Maar er is een dier in nood, dus we doen ons best.”

Eigenaar gezocht

Een speciaal aangekochte vangkooi van 1.80 meter lang, moest helpen. Maar al snel bleek dat varkens slimme dieren zijn. “Hij laat telkens een pootje uit de kooi. Zo kan hij bij al het lekkers, maar klapt de val nét niet dicht. We hebben het zelfs geprobeerd met aardbeien. Maar ook dat mocht niet baten. Hij heeft natuurlijk ook niet echt honger, met al dat lekkers in de buurt.”

Een speciaal aangekochte grote vangkooi bracht geen redding.
Een speciaal aangekochte grote vangkooi bracht geen redding.© gf

Veerle vreest dus dat ze de grove middelen zullen moeten inzetten. “Natuurlijk kunnen we dat dier met tien mensen in een hoekje drijven, of erop schieten met een verdovend pijltje. Maar dat doen we liever niet. Hij is duidelijk tam en moet ergens een eigenaar in de buurt hebben. We willen dan ook een warme oproep doen aan die persoon om zich te melden. Want zelfs als we het dier vangen, kunnen we het moeilijk in een hondenkennel stallen.”

Volgens Veerle gebeurt het wel vaker dat hangbuikvarkens ergens gedumpt worden. De dieren zijn erg schattig als ze klein zijn, maar eens volwassen kunnen ze tot 100 kilo wegen. Ze richten vaak veel schade aan in hun verblijf en kunnen tot 15 jaar oud worden.

Wie weet van wie het hangbuikvarken is of wie meer informatie heeft over het dier, kon contact opnemen met dierenasiel de Leiestreek door een berichtje te sturen naar info@dierenasiel-leiestreek.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier