Dierenasiel: “Broodfokkers proberen in beslag genomen honden terug te krijgen”

Dinsdag werden 17 honden in beslag genomen in een appartement in Oostende. © JRO
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Fabrice Goffin, voorzitter van Het Blauwe Kruis van de Kust, luidt de alarmbel. Volgens hem proberen broodfokkers zélf in beslag genomen honden in handen te krijgen. “Dit is echt schrijnend”, zucht de man.

De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn en de lokale politie namen dinsdag 17 honden in beslag in een appartement in Oostende. De honden werden overgebracht naar het Blauwe Kruis van de Kust, waar ze de nodige verzorging krijgen. De dieren verkeerden in erbarmelijke omstandigheden, een mopshondje moest zelfs een oog geamputeerd worden.

Business

Voorzitter Fabrice Goffin van het dierenasiel luidt nu de alarmbel. Volgens hem proberen broodfokkers zélf de honden die in beslag genomen werden terug te krijgen. “We stellen vast dat de illegale broodfokkerij zich verplaatst van de Oostbloklanden naar Vlaanderen. Het is een business”, zucht hij.

Het dierenasiel werd vrijdag naar verluidt meermaals gecontacteerd door kandidaat-adoptanten. “En allemaal wilden ze de dieren ‘in één lot’ adopteren”, zegt Fabrice. “Het schrijnendste was een e-mail, waarin zonder schroom of schaamte een verhaal werd samengesteld van een ‘hobbykweker’ die het in beslag genomen teefje graag wilde adopteren.”

Niet kopen bij een broodfokker

Fabrice Goffin is geschokt door deze praktijken. “We vragen dan ook openlijk aan het beleid om hard op te treden. Het Blauwe Kruis van de Kust vraagt ook aan mensen die een dier in huis willen nemen, om die niet aan te schaffen bij een broodfokker. Je herkent broodfokkers altijd meteen omdat ze meer dan twee rassen verkopen en altijd pups ter beschikking hebben. Een goede kweker heeft slechts af en toe een nestje.”

De betrokken fokkers waar het Blauwe Kruis naar verwijst, waren niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier